Nederlandse Vereniging van journalisten

Rotterdamse "Zwaan" en auteursrecht
(27-08-2004)

Met een freecard van Boomerang Media van de Rotterdamse "Zwaan" en de tekst "ceci n'est pas un pont" (dit is geen brug) neemt NVF-er Rob Niemantsverdriet op eigen wijze stelling in de discussie over het auteursrecht dat rust op de Erasmusbrug. Ontwerper Ben van Erkel en zijn UN Studio hebben het auteursrecht vastgelegd bij de Stichting Beeldrecht. Een fotograaf die de Rotterdamse brug publiceert, moet vooraf toestemming vragen aan UN Studio en een vergoeding betalen. Bij verzuim kan de maker van de foto een stevige boete van Beeldrecht tegemoet zien.

Fotograaf Niemantsverdriet ziet het principieel anders. `Gebouwen en bruggen vervullen een functie in de stad, worden onvermijdelijk deel van het stadbeeld en behoren daarmee tot het publieke domein. Een beeld, een tekening of een foto vindt hij "op zichzelf staande objecten met als enige functie hun beeltenis".

Hij zou willen dat opdrachtgevers in de publieke sector in hun architectuuropdrachten laten vastleggen dat het beeld ongebreideld gebruikt mag worden. `Wel zou hij het chic vinden als de BNA, de beroepsorganisatie van architecten, met zijn leden een convenant sluit waarin geregeld wordt dat men misbruik tegengaat, maar afziet van rekeningen voor legitiem gebruik van de beeltenis van gebouwen en objecten."

Er is inmiddels een discussie over beeldrecht en fotografie gaande en er komt wellicht medio september een openbaar debat. Zie verder op de architectuursite www.Archined.nl.