Nederlandse Vereniging van journalisten

Eredivisie NV wil fotografen aan banden
(27-08-2004)

De koepelorganisatie van voetbalclubs in de eredivisie "Eredivisie NV" heeft voor het voetbalseizoen 2004 - 2005 nieuwe accreditatievoor- waarden geformuleerd.

Voor fotojournalisten die naar eredivisiewedstrijden moeten, zouden er bijvoorbeeld de volgende afspraken gaan gelden: ze mogen geen - internetsites van dagbladpers uitgezonderd - foto's publiceren via gsm of internet; ze mogen alleen foto's maken op aangewezen plaatsen; er mogen geen foto's van publiek gemaakt worden en als de fotograaf zich niet aan de regels houdt, moeten alle eerder gemaakte beelden aan de club worden overgedragen, met inbegrip van het auteursrecht.

De NVJ heeft de leden van de sectie NVF opgeroepen om niet met de Eredivisie NV in zee te gaan. Samen met de stichting Nederlandse Sport Pers (NSP) en het Genootschap van Hoofdredacteuren is bezwaar gemaakt tegen het nieuwe accreditatieplan en hangende de uitkomst van gesprekken die in gang gezet zijn, adviseert de NVJ haar leden "niets te ondertekenen."

Hans Verploeg, secretaris van de NVJ, laat in de Volkskrant weten dat de gestelde voorwaarden "niet normaal" zijn. "Het verontrust ons dat sportclubs steeds meer grip op de media willen krijgen. En als een enorme rel op de tribune plaatsheeft, bepaalt de fotograaf zelf wel of hij daarvan een foto maakt", aldus Verploeg.

In een brief waarin hij waarschuwt tegen het nieuwe accreditatieplan, informeert Verploeg zijn leden over een vergelijkbare ontwikkeling in Engeland, waar "de dagbladbedrijven drie jaar geleden vrij argeloos wel een vergelijkbaar protocol hebben ondertekend. Nu voeren dagbladen en fotografen actie tegen de clubs. Zo werden in de Britse Murdoch kranten voetballers afgebeeld bij wie de shirtreclame was weggemonteerd. We hopen dat bij de Nederlandse eredivisie het gezond verstand overheerst en zulke acties niet nodig zullen zijn."

Ook fotografen en fotopersbureaus en -agences vrezen voor de persvrijheid bij de door de Eredivisie NV voorgestelde accreditatie. Jan Dijkhuizen, fotograaf en samensteller van een veelgelezen weblog over fotografen, fotografie en fotojournalistiek gaf o.a. uiting aan zijn gevoelens met het plaatsen van een foto, waarop een jong Feyenoordaanhangertje met zijn middelvinger in de lucht en een daarbij passende gezichtsuitdrukking. `Als het aan de voetbalclubs ligt kan zo'n foto niet meer gemaakt worden', luidt zijn conclusie.

Veder geeft ook Roos Tesselaar, mediaspecialiste van het Algemeen Dagblad, uiting aan haar vrees en oordeelt onder de titel "Persfotografen zol frustraties" dat fotografen meer en meer in hun vrijheid worden beperkt, "of zelfs als honden worden behandeld".

Tot slot een citaat uit het commentaar in Trouw: "Uit de benauwde manier waarop clubs in het betaald voetbal met de pers omgaan, blijkt de angst voor kritiek. De clubs willen persfotografen verbieden foto's van het publiek te maken. Als er relletjes uitbreken, of als een supporter een spandoek uitrolt met een dubieuze tekst, dan mag dat dus niet vastgelegd worden. Voetbal is een grote sport, met veel supporters en waar veel geld in omgaat. Zo'n sport moet volwassen met kritische waarnemers en de media kunnen omgaan."