Ingezonden persbericht


*Persbericht wintergloed 5

Honderd warme winters in Gemeentemuseum Echt-Susteren

NostalNu bewijst bestaansrecht met tentoonstelling 'Wintergloed'

Met 'Wintergloed' bewijst NostalNu dat de expositie 'Honderd jaar feesten', die in 2003 enkele duizenden bezoekers trok, geen eenmalig hoogstandje was. De tentoonstelling Wintergloed in Gemeentemuseum Echt-Susteren verrast, prikkelt en roept het echte wintergevoel wakker. Een expositie die opnieuw een groot publiek zal boeien.

In navolging van kunstenaars als Pieter Breughel de Jonge en Anton Pieck schildert Wintergloed via diverse aangeklede tableaus een fascinerend en herkenbaar beeld van honderd jaar wonen en recreëren in de winter. Behalve een winterinterieur uit begin 1900, worden op aantrekkelijke wijze een interieur uit de jaren vijftig en één van rond de recente eeuwwisseling aan het publiek getoond. Zoals gebruikelijk bij NostalNu, gebeurt dat met inbegrip van authentieke gebruiksvoorwerpen, zorgvuldig uitgekozen meubels, mode en woonaccessoires, aparte sieraden, tafelzilver et cetera. Allemaal voorwerpen met een eigen verhaal, die in cultuurhistorisch verantwoorde contexten worden gepresenteerd.

Als bezoeker van de tentoonstelling stapt u binnen in een sneeuwlandschap waar geskied, gesleed en gespeeld wordt dat het een lieve lust is. U passeert vervolgens een pleintje met een bontwinkel, een juwelier en een chocolaterie annex luxe bakkerszaak waar het lekkers van Sinterklaas de etalage vult. Vervolgens bezoekt u een woonkamer van rond 1900 en een burgerwoning in de jaren vijftig, net op de avond dat een groepje kinderen brieven schrijft aan de Sint. U warmt zich dan in een millennium woonkamer tijdens een chique kerstdiner à deux. Helemaal behaaglijk is het in de schilderachtige slaapkamer waarin u tot slot ziet hoe de bewoners van dit huis onder de wol kruipen.

Alles in Wintergloed is goed afgewerkt, mooi uitgekozen en wordt op een uitgebalanceerde manier gepresenteerd. Via deze verrassende tentoonstelling kunt u dus nu alvast het warme wintergevoel ervaren en diverse wintertradities beleven.

De expositie kwam tot stand dankzij genereuze ondersteuning van diverse sponsoren, vertelt initiatiefneemster Annie Schreuders-Derks. "Heel bijzonder is dat het bekende concern Laura Ashley, via het kantoor in Amsterdam, medewerking verleende aan de aankleding van enkele interieurs uit de twintigste eeuw". Het internationale bedrijf wil af van het bekende bloemetjesimago, vertelt Schreuders-Derks, en koos daarom - bij wijze van hoge uitzondering - voor een bijdrage aan Wintergloed. De andere hoofdsponsoren zijn: ABP, Baars Recycling BV, Fons van de Heijden Bouwservice, Gemeente Echt-Susteren, Grontmij Ontwikkeling en Exploitatie, Lionsclub Sittard-Geleen, Rousseau Chocolade BV en Ruyters Makelaardij en Financiële Diensten. Daarnaast droeg nog een vijftiental secundaire sponsoren bij aan dit bijzondere project.

Gemeentemuseum Echt-Susteren is geopend dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 uur tot 17.00 uur en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Entree volwassenen: E 2,- , jeugd tot 18 jaar: E 1,-. MJK en senioren 65+ krijgen 50% korting.

Einde