CDA Rotterdam


Actueel

Rotterdam, 27 augustus 2004
Leonard Geluk: de nieuwe CDA-wethouder Onderwijs & Integratie

In de bijzondere raadsvergadering van donderdag 26 augustus is Leonard Geluk benoemd tot wethouder van de gemeente Rotterdam. Geluk volgt per
1 september a.s. Sjaak van der Tak op 2 september die als burgemeester van de gemeente Westland zal worden geïnstalleerd. Tijd om de nieuwe wethouder even aan u voor te stellen.

Leonard Geluk (25 april 1970) is getrouwd en vader van 2 dochters en een zoon. Hij studeerde staats- en bestuursrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Na zijn studie werkte hij ondermeer als beleidsmedewerker bij een besturenorganisatie in het Onderwijs en als consultant bij Deloitte en Touche en bij Arthur Andersen. Voordat hij wethouder werd, was Leonard Geluk mede-eigenaar van een adviesbureau voor onderwijsvernieuwing.

Raadslid Geluk
Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Geluk al een flinke carrière als CDA-er en als politicus. Geluk: Ik werd lid van het CDA in 1986 tijdens de hoogtijdagen van Ruud Lubbers. Zes jaar later werd ik actief in politiek. Na een boeiende campagne was ik van 1994 1998 fractievoorzitter van het CDA Delfshaven. Vervolgens ben ik benaderd door Sjaak van der Tak om over te stappen naar de gemeenteraad, waar ik vice-fractievoorzitter van het CDA werd. Na de verkiezingen van 2002 onderhandelde ik samen met Sjaak van der Tak voor de totstandkoming van de coalitie met Leefbaar Rotterdam en de VVD. Vervolgens werd ik fractievoorzitter. In zijn politieke jaren als raadslid heeft Geluk zich met vele themas beziggehouden. Ik heb altijd bijzondere aandacht gehad voor opvoeding, onderwijs en jeugd. Daartoe heb ik onder andere moties ingediend over de totstandkoming van onderwijskansenzones, opvoedingsondersteuning, brede accommodatieplanning en welzijn.

Wethouder Geluk
Als opvolger van Sjaak van der Tak wordt Geluk wethouder Onderwijs & Integratie. Wat gaat wethouder Geluk doen in zijn wethoudersperiode. Geluk: Ik ben blij met de goede erfenis die Sjaak van der Tak heeft achtergelaten. Zijn betrokkenheid van de stad en zijn harde werken voor de stad zie ik als een voorbeeld. Dat betekent echter niet dat ik geen eigen doelstellingen en ambities heb! Ik wil in de anderhalf jaar tot de volgende verkiezingen keihard aan de slag gaan en resultaten boeken. Ik wil de gestelde collegetargets halen en ik wil bepaalde specifieke onderwerpen nadrukkelijk op de agenda houden en andere op de agenda zetten.

Inhoudelijk ziet Geluk voor de komende jaren vier speerpunten. In de eerste plaats wil ik me volledig richten op opvoedingsondersteuning. Dit betekent zorgen voor een dekkend netwerk in de stad, zodat kinderen en hun ouders de hulp krijgen die ze nodig hebben. Ten tweede zie ik een belangrijke uitdaging op het gebied van onderwijskansen. Vervolgens is een belangrijke uitdaging het stadsdebat over de Islam. Als wethouder Integratie ben ik namens het college verantwoordelijk voor dit debat, waaraan overigens alle leden van het college een bijdrage leveren. Ten slotte moeten de doelstellingen uit het Deltaplan Inburgering worden gehaald. Daarvoor is belangrijk dat we minister Verdonk overtuigen van diverse noodzakelijke elementen in het door het kabinet gewenste nieuwe inburgeringsstelsel.

Tenslotte zegt Geluk: Ik heb de hele zomer kunnen nadenken wat ik zou kunnen gaan doen. Er is veel te doen. Er moeten resultaten worden geboekt. Ik ben er klaar voor; ik heb er zin an