CDA Rotterdam


Actueel

Rotterdam, 26 augustus 2004
Afscheid wethouder Sjaak van der Tak

Graag wil ik namens de CDA-fractie stilstaan bij je afscheid.Natuurlijk nemen we in het CDA nog uitgebreid afscheid van je., maar enkele woorden lijken me hier wel gepast. Sjaak van der Tak, is een van de politieke boegbeelden van deze stad. Je inzet op het gebied van o.a. werkgelegenheid,het armoedebeleid, en het (beroeps)onderwijs zijn alom bekend. Ook met het Deltaplan inburgeren heb je een duidelijk stempel gezet op de Rotterdamse samenleving. Politiek veel invloed en een belangrijke opinieleider. En dat is vanmiddag in de Raad ook al uitgebreid aan de orde geweest.

Op zon moment als dit, mag je denk ik ook wel iets zeggen over de persoon achter de politicus. En bij jou denk ik aan de volgende woorden; gedreven,enthousiast en sociaal.

Sjaak,.. een man met een missie, een man met een boodschap. Wat te denken van Sjaak, in campagnetijd, als Maarten Luther, die zijn politieke boodschap op een deur spijkert. Of tijdens een partij-bijeenkomst de preek van zondag nog eens uitleggen aan CDA-ers, die natuurlijk ingetogen luisteren. Een man met een boodschap. Ik heb zelden een politicus gezien die zo makkelijk met mensen in gesprek komt, ook op straat.

Nou zijn Rotterdammers over het algemeen niet altijd even laaiend enthousiast over politici, vooral niet los op straat.Maar bij jouw werkt dat toch anders. Want in de kortste tijd is het jij en jouw en Sjaak kun jij dit of kun jij dat doen?

Je ziet mensen denken , en hoort ze het ook zeggen das wel een goeie jongen.

Mocht het gekozen burgermeesterschap snel worden ingevoerd, dan adviseer ik eventuele tegenkandidaten nu alvast met de campagne te beginnen. Opvallend is ook je enorme betrokkenheid bij gewone mensen in de vele organisaties/verenigingen in onze stad; je hebt aandacht voor iedereen, een woordje of een schouderklop. Het maatschappelijk middenveld is bij jou op het lijf geschreven. Een echte CDA-er dus, met de energie van een echte middenvelder, van sochtends vroeg tot savonds laat bezig in de stad.

Wat ook niet onvermeld mag blijven, is het volgende; Het is eigenlijk onmogelijk om met Sjaak van mening te verschillen, laat staan boos op Sjaak te zijn. Nou worden we in het CDA natuurlijk nooit boos op elkaar, maar zo nu en dan verschillen we wel van mening. En als dat dan zo is, dan neemt Sjaak het woord en na tien minuten of soms nog sneller, konkludeerd Sjaak dat we het helemaal eens zijn. Dan denk je achteraf; he, hoe kan dat nou? we hadden toch een probleem? waar is het nu gebleven? Weg dus, met takt en veel invoelend vermogen van jouw kant. Prachtig om dat mee te maken. Ook je taalgebruik wil ik hier toch even memoreren; enkele bijzondere uitspraken heb ik nog gevonden, wat te denkenvan


- het snijdt er in als koek of

- om de bruggen te overbruggen, ook een mooie is;
- de donkere wolk moet op tafel liggen

Ach zo zijn er nog wel meer, zal ik maar zeggen.

Sjaak,

Als een van de architecten van deze coalitie, ga je het stadhuis verlaten op weg naar een nieuwe uitdaging. We zullen je missen, maar hebben in Leonard Geluk een goede opvolger gevonden. Dank voor het vele werk voor de stad en voor het CDA-Rotterdam.

Het ga je goed. en natuurlijk tot ziens.

Dank je wel.