Gemeente Rotterdam

Nr. 106
27 augustus 2004

Rotterdam begint met huisvestingsvergunning

Vanaf 1 oktober scherper vestigingsbeleid in delen van de stad

Het college van B en W wil de huisvestingsvergunning opnieuw invoeren in een beperkt aantal gebieden in de stad. Het gaat om een experiment in delen van Charlois, Feijenoord, Delfshaven en het Centrum. B en W stellen de gemeenteraad voor per 1 oktober 2004 nieuwe huurders in deze gebieden te verplichten een huisvestingsvergunning aan te vragen. De aanvraag wordt getoetst op inkomen en op overbewoning.

De invoering van de huisvestingsvergunning is een uitwerking van het actieprogramma "Rotterdam zet door. Op weg naar een stad in balans (dec. 2003)". Gelet van het Rijk hierop stelt het College voor om in een beperkt aantal gebieden de huisvestingsvergunning als experiment in te voeren. Deze gebieden dreigen door een opeenstapeling van problemen, waaronder een te grote concentratie van kansarmen, verder af te glijden. Met de huisvestingsvergunning wil de gemeente komen tot een passende toewijzing van woningen en een evenwichtige verdeling van de beschikbare woonruimte. Door ruimte te maken voor inkomensgroepen boven de 120% van het minimumloon zal het economisch draagvlak voor ondernemers in deze gebieden beter worden. Het tegengaan van overbewoning en illegale bewoning bevordert een juist gebruik van de woning door de huurder en voorkomt de instroom in illegale pensions. De gemeente Rotterdam is momenteel met de woningcorporaties in overleg om afspraken te maken om de toets "inkomen uit werk" voor de wijken met de hoogste instroom kansarmen per januari 2005 in te voeren.

Rotterdam zoekt grenzen op
Met het invoeren van de huisvestingsvergunning zoekt Rotterdam de grenzen op van de huidige Huisvestingswet. Het Rijk heeft de gemeente verzocht eerst met deze mogelijkheden te experimenteren alvorens over te gaan tot specifieke wettelijke maatregelen op dit terrein in de aangekondigde 'Verzamel- en Uitzonderingswet', ook wel de 'Rotterdamwet' genoemd. In de proefgebieden zijn, met uitzondering van Carnisse, ook andere maatregelen in het kader van "Rotterdam zet door" in gang gezet. Na een experiment van 6 maanden zal het Rijk, op basis van de Rotterdamse ervaringen, bepalen of het stellen van een inkomenseis voor een huisvestingsvergunning deel uit moet gaan maken van de eerder genoemde Rotterdamwet.

Bovenmaatse problematiek
In december 2003 heeft het college van B en W het actieprogramma 'Rotterdam zet door' gepresenteerd om daarmee de bovenmaatse problematiek aan te pakken die in sommige wijken is ontstaan door de blijvende instroom van kansarmen en het vertrek van kansrijken. Maatregelen die hieruit voortkomen zijn bijvoorbeeld de aanpak malafide huisjesmelkers, fysieke en economische kansenzones, souterrain van de woningmarkt, meldpunt a-sociale huurders en Bestandenaanpak van Burgerzaken. Met inzet van deze fysieke, economische en sociale maatregelen en het instrument huisvestingsvergunning geeft de gemeente deze gebieden opnieuw een perspectief.

noot voor de redactie/