Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 27 augustus 2004

Neushoorn geboren in Safari Beekse Bergen

Eerste levensdagen jonge dier zijn extra spannend

Afgelopen nacht is de twintigste breedlipneushoorn geboren in Safari Beekse Bergen. De Belgische vader Balthazar en de Nederlandse moeder Nelly zijn de trotse ouders en het jong weegt ongeveer 60 kilo. De komende dagen worden echter extra spannend. Moeder Nelly is namelijk behoorlijk oud, ruim 35 jaar en ze heeft al elf jongen eerder gezoogd. Haar uier is daardoor ver uitgezakt en gezwollen. Hierdoor kan het jong niet makkelijk bij haar drinken. Rust is de komende 48 uur voor moeder en jong erg belangrijk. Bezoekers kunnen het jonge dier helaas nog niet zien. Een verzorger zal monitoren of het jong zelf gaat drinken. Mocht dit niet lukken dan wordt overwogen om het jong met de fles groot te brengen. In samenwerking met het kindertijdschrift Taptoe organiseert Safari Beekse Bergen een naamwedstrijd voor de jonge neushoorn.

Unieke gebeurtenis
De geboorte is om diverse redenen een unieke gebeurtenis. Allereerst is de jonge neushoorn de twintigste geboorte in Safari Beekse Bergen. Op het vasteland van Europa blijft het park recordhouder met. het aantal geboorten van de breedlipneushoorn. Bovendien is iedere geboorte van een neushoorn in gevangenschap uniek. Van deze met uitsterven bedreigde diersoort leven in de Europese dierentuinen slechts een kleine 200 exemplaren. De dierentuinen hebben daarom een speciaal fokprogramma voor deze diersoort opgezet.

Geslacht nog onbekend
Op dit moment hebben de verzorgers nog niet vastgesteld welk geslacht de neushoorn heeft. Zij geven moeder en jong alle rust. Belangrijk is dat het jong gaat drinken bij haar moeder. Omdat moeder Nelly al veel jongen heeft gezoogd kan het voor het jong een probleem zijn om te zogen. Als het jong er niet binnen 24 uur in slaagt te gaan drinken, dan zullen verzorgers het dier de fles gaan geven. Door middel van een emmer met speen kunnen de verzorgers haar zo'n 6 tot 7 voedingen per dag geven. Een pasgeboren neushoorn drinkt zo'n 6 liter melk per dag en dat loopt op tot 16 liter per dag na 6 maanden. Dan eet een jonge neushoorn ook al vast voer en wordt de hoeveelheid melk geleidelijk aan minder. Voor het meest actuele nieuws over de neushoorn kan men kijken op www.beeksebergen.nl.

Lange draagtijd
De draagtijd van een neushoorn varieert tussen de 475 tot 525 dagen (15 tot 16 maanden). Vader Balthazar heeft zijn werk in het voorjaar van 2003 gedaan. Eerst heeft hij aan de urine van Nelly geroken dat zij vruchtbaar was. Daarna begonnen zijn pogingen tot paring met haar. Het kan soms twee tot drie dagen duren voordat hij daarin slaagt. De jonge neushoorn is het twaafde kalf van moeder Nelly en het vierde kalf van vader Balthazar.

Naamwedstrijd en actuele informatie
Safari Beekse Bergen organiseert in samenwerking met het kindertijdschrift Taptoe een naamwedstrijd voor de jonge neushoorn. Taptoe is een eigenwijs tijdschrift voor nieuwsgierige kinderen van 8 tot 12 jaar. Het wordt verspreid via basisscholen in Nederland. In het oktobernummer van dit blad zal bekend worden gemaakt hoe kinderen hieraan kunnen deelnemen.

Een dagje Afrika
In Safari Beekse Bergen kan de bezoeker Afrika ontdekken in Brabant. Men kan 'op safari' met één van de Safaribussen, de Safariboot, te voet over de Wandelsafari of met de eigen auto. Onderweg komt men 'oog in oog' te staan met diverse Afrikaanse dieren zoals leeuwen, zebra's, neushoorns en giraffen. Kinderen van 3 t/m 11 jaar betalen EUR13,25 voor een toegangskaartje en volwassenen EUR14,75. Voor meer actuele informatie kunt u bellen met: 0900-2335732 (0,15 euro p.m.) of kijken op: www.beeksebergen.nl

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht