Ingezonden persbericht


Greenpeace: natste augustus ooit dwingt tot snelle sluiting kolencentrales

Kolencentrale Nijmegen decor voor wereldwijde klimaatrampen

Greenpeace Nederland projecteert vanavond op de kolencentrale in Nijmegen de gevolgen die de uitstoot van deze centrales op het klimaat hebben. Het KNMI verwacht dat met de regen van vandaag het neerslagrecord voor augustus wordt verbroken. Mogelijk zal deze maand zelfs de boeken ingaan als natste maand ooit, maar dat is nog afhankelijk van de hoeveelheid regen die de komende dagen valt. De regenval, maar ook de heftige stormen elders in de wereld, zijn fenomenen die vaker en heftiger voorkomen bij voortschrijdende klimaatverandering. Kolencentrales, zoals die in Gelderland, zijn belangrijke bronnen voor de uitstoot van het klimaatverstorende gas kooldioxide (CO2). Greenpeace wil dat de vervuilende kolencentrales in Nederland zo snel mogelijk sluiten en dat energiebedrijven en overheid meer investeren in groene energie om te zorgen dat de klimaatverandering binnen redelijk veilige grenzen blijft.

De projectie van Greenpeace laat zien dat klimaatverandering in de afgelopen maanden in de hele wereld voor grote problemen zorgde. In Nederland zijn de gevolgen van klimaatverandering zijn steeds zichtbaarder. Door de overvloedige regenval hebben inwoners van het Westland, Den Haag en Delft in augustus meermalen met wateroverlast in hun woningen en kassen te maken gehad. Elders in de wereld waren de gevolgen nog ingrijpender. In India, Nepal en Bangladesh zijn meer dan duizend doden gevallen en moesten miljoenen mensen op de vlucht voor overstromingen. In China vielen meer dan honderd doden door een tyfoon, in Japan en Zuid-Korea kwamen zeker vijftien mensen om door vloedgolven en rukwinden. In augustus kwamen honderdduizenden mensen in Florida zonder stroom te zitten door orkaan Charley.

Het adviesorgaan van de Verenigde Naties, het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), voorspelt dat de zeespiegel in deze eeuw met 55 cm stijgt. In Nederland moeten we de komende decennia tientallen miljarden euro's besteden aan het verstevigen van de dijken om de voeten droog te houden. In een land als Bangladesh, dat geen miljarden tot haar beschikking heeft, betekent het dat er 17 miljoen mensen voor het stijgende water moeten vluchten. Overheid, bedrijven en consumenten realiseren zich steeds meer dat klimaatverandering een groot probleem is. De overheid neemt al wel maatregelen tegen de gevolgen van zeespiegelstijging, maar heeft te weinig oog voor de oorzaak van klimaatverandering: uitstoot van CO2. Kolencentrales mogen langer openblijven, terwijl de productie van groene stroom te weinig wordt gestimuleerd.

De Centrale Gelderland in Nijmegen is eigendom van de Belgische stroomproducent Electrabel. Elk jaar stoot deze 23-jaar oude kolencentrale 2,3 miljoen ton CO2 uit. Electrabel is met de uitstoot van dit broeikasgas mede-verantwoordelijk voor klimaatverandering. Greenpeace is de dialoog met de energiebedrijven aangegaan en heeft deze zomer met een reeks activiteiten de aandacht gevestigd op de klimaatverstorende gevolgen van kolencentrales. Op 1 juli verfden actievoerders STOP CO2 op de kolencentrale op de Maasvlakte. Op 19 juli blokkeerden Greenpeace-actievoerders de toevoer van kolen bij de Amercentrale in Geertruidenberg, eigendom van Essent, om daar de verbranding van de vervuilende kolen te stoppen. De dag ervoor projecteerde Greenpeace de Hollywood-film over klimaatverandering 'The Day After Tomorrow' op de Amsterdamse Hemweg-centrale, eigendom van Nuon, om op ludieke wijze aandacht te vragen voor de gevolgen van klimaatverandering.

Greenpeace wil dat energiebedrijven als Electrabel, Essent, Nuon, Eneco en E-on het gebruik van kolencentrales zo snel mogelijk afbouwen. Joris Thijssen: "Greenpeace roept de grote energiebedrijven op hun groene woorden om te zetten in daden en een doorbraak van duurzame energie te bewerkstelligen om het klimaat te redden."

De projectie vindt plaats op 27 aug 2004 21.30u
Locatie: kolencentrale Centrale Gelderland, Weurtseweg 460, Nijmegen

Zie ook www.greenpeace.nl