Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

PERSUITNODIGING: Eerste monitoringsprotocol emissiehandel

Eerste monitoringsprotocol emissiehandel beloont met prijs

Maandag reikt staatssecretaris Van Geel (milieu) het eerste monitoringsprotocol uit dat door de Nederlandse Emissie Autoriteit is goedgekeurd. Tijdens de bijeenkomst spreken naast staatssecretaris Van Geel ook het hoofd Klimaatverandering van het DG Environment bij de Europese Commissie, de directeur Klimaatverandering & Industrie bij het ministerie van VROM en de beoogd directeur van de Nederlandse Emissie Autoriteit.

Programma
16.00 opening door Mevr. Tilly Zwartepoorte, directeur Klimaatverandering en Industrie, Ministerie VROM 16.05 Staatssecretaris Pieter van Geel spreekt over de laatste ontwikkelingen rond Emissiehandel
16.20 Dhr. Artur Runge-Metzger, head Climate change unit DG Environment, spreekt over emissiehandel vanuit een Europese context 16.35 Uitreiking van de prijs voor het eerste gevalideerde monitoringsprotocol door Staatssecretaris Pieter van Geel 16.45 Dankwoord
16.55 Dhr. Marc Allessie, beoogd directeur Nederlandse Emissieautoriteit, spreekt over de inzet van de NEa in de komende maanden
17.00 Mevr. Tilly Zwartepoorte sluit de bijeenkomst af.

Journalisten die bij de bijeenkomst aanwezig willen zijn, wordt gevraagd zich vooraf te melden bij de afdeling persvoorlichting van het ministerie van VROM 070-3393986.

Emissiehandel
Nederland heeft in internationaal verband afgesproken de uitstoot van broeikasgassen en verzurende gassen verder terug te dringen. Het gaat daarbij om de uitstoot van bijvoorbeeld kooldioxide (CO2), methaan (CH4), lachgas (N2O), gehalogeneerde koolwaterstoffen (hfk's) en bijvoorbeeld stikstofoxiden (NOx). Dit gebeurt aan de hand van emissieplafonds.

Nederland moet zijn broeikasgasemissies in de periode 2008-2012 met 6% hebben gereduceerd ten opzichte van 1990 en heeft ook voor NOx een relatief scherp plafond in 2010.
Voor sommige bedrijven is het erg duur om hun uitstoot te verminderen, soms zelfs zo duur dat het nauwelijks opweegt tegen het milieueffect. Voor andere bedrijven is het reduceren van emissies relatief goedkoop. Ook zijn er bedrijven die al veel geld hebben gestoken in emissiebeperking en dus rechten over hebben. Ze hebben als het ware een overschot aan emissieruimte. Bedrijven waarvoor emissiebeperkingen duur zijn, kunnen emissierechten kopen van bedrijven die relatief weinig geld kwijt zijn aan maatregelen om hun uitstoot te verminderen. Op deze manier worden emissies daar beperkt waar dat het goedkoopst is. Emissiehandel maakt het goedkoper om deze emissies te verminderen. De Nederlandse Emissie-autoriteit (NEa) controleert hoeveel NOx en CO2 bedrijven uitstoten en of bedrijven die meer uitstoten dan is toegestaan, wel voldoende emissierechten bezitten. Ook legt de NEa sancties op aan bedrijven die verzuimen hun tekort aan emissierechten aan te vullen en keurt daarnaast de monitoringsprotocollen goed.

Monitoringsprotocol
Het monitoringsprotocol beschrijft hoe een bedrijf de totale jaarlijkse emissie en het brandstofverbruik meet. In zo'n protocol beschrijft een bedrijf per installatie hoe de NOx-emissie wordt gemeten of bepaald en hoe het de totale CO2-emissie van het bedrijf bepaalt. Het monitoringsprotocol beschrijft ook het datamanagementsysteem. Daarin staat hoe de meetgegevens hun weg vinden door de organisatie en uiteindelijk worden opgeteld tot de totale jaarlijkse emissie. In de beschrijving staat ook wie binnen de organisatie waarvoor verantwoordelijk is en hoe de kwaliteit van het datamanagementsysteem gewaarborgd wordt.

Bedrijven ontwikkelen hun eigen monitoringsprotocol - op basis van vastgestelde eisen - en dienen dat in bij de Nea. Het monitoringsprotocol is het belangrijkste onderdeel van de aanvraag van een emissievergunning. Deze vergunning is verplicht vanaf het moment dat de emissiehandel van start gaat. Bedrijven mogen zonder vergunning geen NOx- en CO2-emissies uitstoten of emissierechten verhandelen.

Meer informatie,

Persvoorlichting ministerie van VROM, Wim van der Weegen 070-3393986

27 aug 04 15:24