Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu BV

SENTERNOVEM

Arboprojecten succesvol

Persbericht

SenterNovem Den Haag
Postbus 30732
2500 GS Den Haag

Juliana van Stolberglaan 3

Telefoon (070) 373 50 00
Telefax (070) 373 51 00
Internet www.senter.nl/arbo

27 augustus 2004

Arboprojecten succesvol
EUR 1,1 miljoen voor ontwikkeling van innovatieve arboproducten

In 2004 stelt het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)
EUR 1,1 miljoen subsidiegeld beschikbaar via de subsidieregeling Preventie van arbeidsuitval. Het geld is bestemd voor ondernemers die een vernieuwend arbovriendelijk bedrijfsmiddel of -product ontwikkelen en op de markt willen brengen. Dankzij deze nieuwe producten wordt het werk gezonder en comfortabeler.

Kappers niet langer door de knieën
Een voorbeeld van zo'n product is de ergonomische wasunit voor kappers. Vorig jaar startte ontwerpbureau New Products samen met producent Dancohr een ontwikkelproject voor een verbeterde wasunit. De voorovergebogen houding waarin kappers nu vaak de haren wassen van klanten zorgt bij velen van hen voor last in de onderrug. Dit jaar was de nieuwe unit al te bewonderen op de Hairstyle beurs. Het ontwerp is uitvoerig ergonomisch getest en medewerkers van de Cosmokappers zijn in elk stadium betrokken geweest. De unit komt in het najaar op de markt.

Criteria
Om in aanmerking te komen voor de SZW-subsidieregeling Preventie van Arbeidsuitval (SPA) moet in de projecten een nieuwe toepassing van een (eventueel al bestaande) technologie ontwikkeld worden, waardoor minder arboklachten ontstaan. Verder moet het eindresultaat van het project een arbovriendelijk product zijn dat economisch voordeel oplevert voor zowel de eindgebruikers als de ontwikkelaar zelf. De maximale subsidie bedraagt 50 procent van de totale projectkosten met een maximum van EUR 95.000.

Indieningstermijn
Ondernemers kunnen de subsidie aanvragen door een projectvoorstel te schrijven. Het projectvoorstel moet tussen 16 augustus en 30 september 2004 worden ingediend. Het is zinvol om het projectidee te bespreken met SenterNovem (vestiging Den Haag), die deze subsidieregeling uitvoert.

Algemene informatie
De SPA regeling maakt deel uit van het arbobeleid van SZW 1). Meer informatie over de regeling en voorbeelden van projecten vindt u op: www.senter.nl/arbo. Natuurlijk is er ook informatie te verkrijgen bij SenterNovem, telefoon (070) 373 54 52.


1) Binnen het arbobeleid van SZW vallen onder meer de arboconvenanten en Farboregeling. In arboconvenanten maken werkgevers, werknemers en overheid bindende afspraken om de werkomstandigheden binnen een bedrijfstak te verbeteren. De Farboregeling geeft de werkgever een fiscaal voordeel als hij een bovenwettelijk arbovriendelijk bedrijfsmiddel aanschaft.

SenterNovem is ontstaan uit een fusie van Senter en Novem. De nieuwe organisatie bundelt kennis en innovatie, energie, klimaat, milieu en leefomgeving. SenterNovem draagt hiermee bij aan een sterkere positie van het bedrijfsleven in ons land en aan en duurzamere samenleving, met zorg voor mens en milieu.