Vlaamse overheid

Wie geen diploma hoger secundair onderwijs ("kortgeschoold") heeft, kan vanaf september 2004 gratis opleidingscheques krijgen. Voor mensen met alleen een diploma hoger secundair onderwijs ("middengeschoolden") verdubbelt het maximum aantal cheques tot een waarde van 500 euro per jaar. Dat heeft de Vlaamse Regering beslist op voorstel van minister van Werk, Onderwijs en Vorming Frank VANDENBROUCKE. Hij wil zo werknemers die niet hoog opgeleid zijn aanmoedigen om zich bij te scholen. Omwille van de uitbreiding stijgt het budget voor opleidingscheques van 10 naar 12 miljoen euro.

De opleidingscheques voor werknemers zijn gelanceerd in september 2003. Iedere werknemer kan per jaar opleidingscheques kopen ter waarde van 250 euro. De overheid betaalt hiervan de helft. De cheques kunnen gebruikt worden voor opleiding en cursussen bij erkende opleidingsverstrekkers.

De opleidingen waarvoor de cheques worden aangevraagd zijn zeer gevarieerd: taallessen, hotelwezen, bibliotheeklessen, fotografie. De informatica- en bureauticaopleidingen scoren het best (30% van de gevraagde opleidingen). De cheques kunnen ook gebruikt worden voor de zogenaamde "loopbaandienstverlening", dat is een onafhankelijk advies van professionele dienstverleners over de levensloopbaan van de werknemer.

Om werknemers die geen hogere studies gevolgd hebben, extra te stimuleren om opleidingen en cursussen te volgen, breidt minister Vandenbroucke het systeem van de opleidingscheques nu uit:

- werknemers die alleen een diploma hoger secundair hebben en die een hoger diploma willen halen, hebben voortaan jaarlijks recht op cheques ter waarde van 500 in plaats van 250 euro (start: september 2004);
- werknemers zonder diploma hoger secundair onderwijs die een diploma van een hogere graad willen halen, moeten op hun 250 euro aan opleidingscheques geen eigen bijdrage meer betalen (start: september 2004).

Opleidingscheques kunnen besteld worden via www.vdab.be (kies: 'opleidingen werknemers') of telefonisch: 0800 30 700.

persinfo : Ward Verhaeghe, woordvoerder van vice-minister-president Frank
Vandenbroucke - tel. 02 552 68 09
e-mail: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse Regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---