Vlaamse overheid

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE:

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering definitief tot toekenning van een premie tot stimulering van een opleidingskeuze. Het gaat respectievelijk om een premie van 150 euro (opleidings- duur van 100 tot 400 uren) of 250 euro (opleidingsduur groter dan 400 uren). De premies worden toegekend aan werkzoekenden die een opleiding willen volgen die leidt naar de invulling van een knelpuntberoep of aan niet- gekwalificeerde werkzoekenden die een opleiding volgen leidend naar een niveau van beginnend beroepsbeoefenaar. Deze opleiding moet wel gekoppeld worden aan een door de VDAB erkende trajectbegeleiding.


* * *

In het kader van het Vlaamse actieprogramma 'Een leven lang leren in goede banen' keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief het erkennings- en subsidiebesluit goed van centra voor loopbaan- dienstverlening. Een erkend centrum ontvangt jaarlijks een basisfinanciering van 44.000 euro voor de uitbouw en de administratieve opvolging van een kwaliteitsvolle loopbaandienstverlening.


* * *

De Vlaamse Regering beslist, na advies van de Raad van State, definitief het besluit te wijzigen van 1 maart 2002 inzake het experimenteel secundair onderwijs volgens een modulair stelsel. Enerzijds is dit wijzigingsbesluit technisch van aard met de aanpassing van de benaming van het studiegebied 'kleding' in 'mode', de aanpassing aan de gewijzigde studiesanctionering en de specifieke aanpassing om basisvorming en gedifferentieerde activiteiten roostertechnisch aan elkaar te kunnen koppelen. Anderzijds is het besluit ook inhoudelijk van aard door de fusie van de modules toegepaste verpleegkunde A en B, de aanpassing van de modulaire trajecten en de corpora (d.i. afgeronde verzamelingen van modules) aan vastgestelde doorstromings- en beroepsnoodwendigheden.


* * *

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit van 7 september 1999 over de studiegebieden en de structuuronderdelen in het secundair onderwijs. Een aantal programmaties worden onder een nieuwe benaming opgenomen in de regelgeving op het studieaanbod, met name dierenzorg, tweede graad BSO en land- en tuinbouwmechanisatie-specialisatie BSO. Daarnaast worden de benamingen van de specialisatiejaren TSO en BSO van het studiegebied mode geactualiseerd. Verder wordt het label 'specifiek' toegekend aan alle structuuronderdelen van de tweede en derde graad van het studiegebied land- en tuinbouw. Tevens wordt het specialisatiejaar BSO restauratie en renovatiebouw opgesplitst in restauratiebouw en renovatiebouw. Daarnaast wordt in het studiegebied mechanica- elektriciteit tweede graad BSO de nieuwe benaming basismechanica ingevoerd. Bovendien worden er drie combinaties met topsport toegevoegd: twee in het ASO en een in het TSO. Verder komt er een opname van de technische secundaire opleidingen van de Krijgsmacht. Andere wijzingen zijn onder andere het vervangen van de benaming 'wetenschappen' door de benaming 'sport' in de tweede graad ASO, studiegebied sport. Zo wordt een logische doorstroming mogelijk van leerlingen naar de derde graad wetenschappen-sport in sportscholen die de tweede graad ASO nog niet inrichten.


* * *

Sinds 1 september 2002 is in het basisonderwijs een nieuwe regelgeving van toepassing, die alle wettige afwezigheden van leerplichtige leerlingen vastlegt. Bij het totstandkomen van deze regelgeving is ook nagedacht over een eventuele afwijking voor topsporters. Aan hen wordt nu, na advies van de Raad van State, definitief en onder heel strikte voorwaarden een afwijking op deze regelgeving toegestaan van maximaal zes lestijden per week.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

In het kader van de uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) beslist de Vlaamse Regering principieel tot definitieve vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP)'leidingstraat voor hoofdtransportleidingen Zomergem-Zelzate'. Tussen Zomergem en Zelzate bestaat al een ondergrondse leiding voor aardgas maar het tracé tussen Oostwinkel en Zelzate vormt een bottleneck in de bevoorrading van de haven van Antwerpen. De nv Fluxys zal daarom een nieuwe aardgasleiding aanleggen parallel met de bestaande. Dit besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State. Ze beslist ook tot verlenging van de vervaltermijn voor de definitieve vaststelling van het ontwerp-RUP met 60 dagen.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX:

Conform het Muziekdecreet besliste de Vlaamse Regering eind vorig jaar sancties op te leggen aan drie erkende en structureel gesubsidieerde muziekverenigingen omdat ze niet voldeden aan bepaalde erkennings- of subsidiërings- voorwaarden. Het gaat om de muziekensembles Carré en Collegium Vocale en de concertorganisatie Musica Flandrica. Deze drie muziekverenigingen dienden een bezwaarschrift in. Als conclusie van die beroepsprocedures beslist de Vlaamse Regering de opgelegde sancties te handhaven.

Op voorstel van Vlaams minister Kris PEETERS:

De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp van koninklijk besluit dat de essentiële (veiligheids-)eisen vaststelt in verband met de geluids- en uitlaatemissies voor pleziervaartuigen. Het gaat om de omzetting van een Europese richtlijn in Belgisch recht.


* * *

De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp van koninklijk besluit betreffende een stelsel van verplichte onderzoeken voor de veilige exploitatie van geregelde diensten met ro-ro-veerboten en hogesnelheidspassagiers- vaartuigen, met het ontwerp-KB dat het onderzoek van ongevallen en incidenten op zee regelt en met het ontwerp-KB betreffende specifieke stabiliteitsvereisten voor ro-ro-passagiersschepen. Het gaat om de omzetting van Europese richtlijnen in Belgisch recht.

Op voorstel van Vlaams minister Marino KEULEN:

De Vlaamse Regering keurt het principe van de financiering van de onthaalbureaus voor de periode oktober 2004 - 15 mei 2005 goed.


* * *

Begin mei werd het decreet betreffende de Huizen van het Nederlands bekrachtigd door de Vlaamse Regering. Het voorziet in acht Huizen van het Nederlands, waarvan drie stedelijk en vijf provinciaal georganiseerde Huizen. De drie stedelijke hebben als werkgebied Antwerpen, Gent en Brussel-Hoofdstad, de provinciale betreffen elk een van de vijf Vlaamse provincies. Gezien de implementatie van het decreet op de voorziene datum (1 september 2004) niet haalbaar is, beslist de Vlaamse Regering de experimentele fase te verlengen tot januari 2005. Tegen dan moeten de knelpunten op het vlak van de samenstelling van de Raden van Bestuur en de onduidelijkheid van het personeelsstatuut weggewerkt zijn.

De persconferenties van de Vlaamse Regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


-----
einde

-----


---