Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie
Vreemdelingenzaken en Integratie
Persbericht ministerraad van het Koninkrijk 27 augustus 2004

KABINET STEMT IN MET INPERKING DUBBELE NATIONALITEIT

De Rijksministerraad heeft op voorstel van minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie ingestemd met het beperken van de meervoudige nationaliteit voor zover mogelijk binnen het kader van de volkenrechtelijke verplichtingen die Nederland heeft.

De wetswijziging zal voornamelijk betrekking hebben op de man of vrouw die met een Nederlander getrouwd is en de Nederlandse nationaliteit aanvraagt; hij of zij zal om Nederlander te kunnen worden afstand moeten doen van zijn/haar oorspronkelijke nationaliteit. Op die wijze wordt bevorderd dat binnen een gezin slechts een nationaliteit aanwezig is en daarmee dat de kinderen alleen nog de Nederlandse nationaliteit hebben. Ook betreft het vreemdelingen die geboren zijn in Nederland, op de Nederlandse Antillen of Aruba, daar tenminste vijf jaar tijdens hun minderjarigheid hoofdverblijf hebben gehad, en daar op het tijdstip van de naturalisatie hun hoofdverblijf hebben. Tot nu toe zijn deze personen vrijgesteld van de verplichting om afstand te doen van hun andere nationaliteit als zij tot Nederlander worden genaturaliseerd. In een wetsvoorstel zal die vrijstelling worden beëindigd.

Daarnaast wordt een wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap aangekondigd ter bestrijding van het terrorisme. De wetswijziging zal het mogelijk maken om het Nederlanderschap in te trekken van de persoon die ernstige schade toebrengt aan de essentiële belangen van de staat, waarbij in het bijzonder gedacht moet worden aan terroristische activiteiten.

RVD, 27.08.2004