Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl

MINEZ: Beantwoording kamervragen vervoer dieren en Postwet

Titel: Beantwoording vragen van het lid Van Velzen (SP) aan de ministers van Economische Zaken en Justitie over het vervoer van dieren en mogelijke sancties op grond van de Postwet (ingezonden 19 juli 2004 kenmerk 2030418200)Actuele versie: 1

Creatiedatum: 27 Aug 2004, 16:40
Publicatiedatum: 27 Aug 2004
Modificatiedatum: 27 Aug 2004, 16:44
Datum: 27-8-2004

Beantwoording vragen van het lid Van Velzen (SP) aan de ministers van Economische Zaken en Justitie over het vervoer van dieren en mogelijke sancties op grond van de Postwet (ingezonden 19 juli 2004 met kenmerk 2030418200.

De Minister van Economische Zaken, mr. L.J. Brinkhorst heeft deze vragen mede namens ambtsgenoot van Justitie als volgt beantwoord.


1

Is het waar dat bij overtreding door particulieren van het Postbesluit of de internationale UPU regelgeving geen sanctiemogelijkheid bestaat?

Het Postbesluit bevat een regeling voor de postale dienstverlening in Nederland. Dit besluit bevat geen sanctiebepalingen, maar is onder andere een uitwerking van een EG richtlijn met betrekking tot de ontwikkeling van de interne markt voor postdiensten in de Gemeenschap en de verbetering van de kwaliteit van de dienst (nr. 97/67/EG). De UPU regelgeving heeft geen rechtstreekse werking en voorziet ook niet in sancties voor overtreders er van. Sanctiemogelijkheden zullen in andere relevante wetgeving moeten worden gezocht.


2

Deelt u de mening dat degenen, die opzettelijk de Postwet overtreedt, gepaard gaande met ernstige risico's voor de volksgezondheid, opgespoord, vervolgd en gestraft zou moeten worden?

De Postwet ziet op de uitvoering van de postdienst en bevat met name bepalingen voor de concessiehouder voor het verrichten van postvervoer, in Nederland zijnde de TPG NV. De strafbepalingen van deze wet (de artikelen 16 en 17) zien niet op overtredingen waarbij de volksgezondheid ernstig in gevaar komt.

Voorzover het gaat om verzending van poststukken waarmee risicos voor de volksgezondheid gepaard gaan vanuit het buitenland naar Nederland is het in eerste instantie aan de betreffende buitenlandse autoriteiten om vervolging en bestraffing uit te voeren. Verzending binnen en vanuit Nederland van poststukken waarbij pijn of letsel bij iemand is ontstaan, kan strafbaar zijn op grond van het Wetboek van Strafrecht, onder andere mishandeling of poging doodslag.


3

Deelt u de mening dat een particulier, die giftige dieren in een postpakket verstuurt (zoals afgelopen week een pakketje met schorpioenen en spinnen werd onderschept op Schiphol) hiervoor vervolgbaar zou moeten zijn voor risico's voor de volksgezondheid (en voor het dierenwelzijn)? Zo neen, waarom niet?

Verzending van levende dieren binnen en vanuit Nederland valt onder de algemene bepalingen van het Besluit Dierenvervoer 1994. De voorschriften van dit besluit hebben betrekking op de toestand van het dier, de vervoermiddelen, de behandeling van het dier tijdens het vervoer en bij het in- en uitladen, de verplichtingen van de vervoerders en de controle van het diervervoer. Iemand die opdracht geeft tot verzending van postpakketten met levende (giftige) dieren en hierdoor lichamelijk letsel of vernieling bij derden in Nederland veroorzaakt, is strafbaar op grond van het Wetboek van strafrecht. Indien deze dieren vallen onder de diersoorten zoals bedoeld in de Wet bedreigde uitheemse dier- en plantensoorten is ook deze wet van toepassing.


4

Bent u bereid de Postwet zodanig aan te passen dat er sancties mogelijk zijn tegen de overtreder?

Gezien de bovenstaande, reeds bestaande sanctiemogelijkheden zie ik geen aanleiding tot aanpassing van de Postwetgeving of andere wetgeving op dit punt.

Meer informatie

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 6463951, e-mail: ezinfo@postbus51.nl. Voor journalisten: Mevr. J.Thompson , persvoorlichter, telefoon (070) 379 61 74, e-mail: C.J.Thompson-Sepmeijer@minez.nl

27 aug 04 16:52