FNV

Zalm en de Geus spelen pervers politiek spel

Persbericht

Eerst jaagt het kabinet werkende mensen de stuipen op het lijf : iedereen moet tot 65 doorwerken. Vervolgens komt De Geus om z n sociale gezicht op te poetsen afgelopen dinsdag met een kleine tegemoetkoming. Vandaag gaat Zalm - bang dat oudere kiezers bij de VVD weglopen eerst via de Telegraaf daar overheen met nog een kleine tegemoetkoming, om het later op de middag nog even over te doen met het voltallige kabinet. Wat een actie-aankondiging allemaal niet kan bewerkstelligen. Het sterkt ons alleen om nog harder ertegenaan te gaan in onze strijd tegen het beleid dit kabinet. Nederland verdient beter!

Dat zegt de FNV s vicevoorzitter Agnes Jongerius in reactie op de meeste recente plannen van het kabinet om de ingrepen in VUT en prepensioen een beetje te verzachten. Tegelijkertijd constateert Nederlands grootste vakcentrale dat, kijkend naar de feiten, CDA en VVD en hun ministers in het kabinet een pervers politiek spelen: Immers, Zalm wil 1,7 miljard euro besparen op VUT en prepensioen. Zijn gebaar ten aanzien van VUT (nog maar 4% van de werknemers gaat met VUT) en prepensioen kost 0,3 miljard. De werknemers krijgen de rekening gepresenteerd: een bezuiniging van 1,4 miljard.

De conclusie van Jongerius: Dit kabinet maakt er een rotzooi van. De presentatie is op z n minst chaotisch te noemen. De mensen in het land snappen er onderhand niets meer van. En het eind van een weekje opbieden tussen het duo Zalm en De Geus is: twee verschillende regelingen naast elkaar. Mensen boven de 57 lijken de dans te ontspringen en mogen met VUT en prepensioen. Jongeren komen van een koude kermis thuis. In de plannen van het kabinet worden zij van hun prepensioen beroofd.

Jongerius: De levensloopregeling van het kabinet is er een voor de happy few . Want welke gewone werknemer kan jaarlijks 12% van zijn brutosalaris opzij leggen? Dat 50-plussers van het kabinet ruimhartig nog meer mogen sparen, noem ik een dan ook een dooie mus.

FNV-deskundigen noemen de voorstellen nu al juridisch aanvechtbaar broddelwerk. Hun verwachting is dan ook dat de Commissie Gelijke Behandeling of de rechter het erg druk gaat krijgen. Want werknemers zullen deze ongelijkheid zeker aanvechten.

FNV Voorlichting/
Els Tieman: 020 58 16 550
Paulus Plas: 020 58 16 553

Kijk ook eens op www.nederlandverdientbeter.nl of luister naar een lekkere actie-rap: http://www.nederlandverdientbeter.nl/campagne

FNV Voorlichting
Paulus Plas
020 - 58 16 553

paulus.plas@vc.fnv.nl
Werkdagen: maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag