D66

Dit is een schending van de grondrechten van Europese burgers, aldus Europees Parlementslid Sophie in t Veld in reactie op het nieuws eerder deze week dat de Oostenrijkse autoriteiten geen verblijfsvergunning hebben verleend aan de Amerikaanse echtgenoot van een Duitser. De Oostenrijkse wet erkent namelijk het in Nederland gesloten huwelijk tussen de twee mannen niet. In t Veld wil volgende week van Minister Donner weten, als hij het Europees Parlement bezoekt in zijn rol van voorzitter van EU, hoe hij de erkenning van in Nederland en andere lidstaten gesloten homohuwelijken binnen de Europese Unie denkt te regelen. De D66er wil dat onder het Nederlands voorzitterschap het onderwerp van de wederzijdse erkenning van het homohuwelijk prominent op de agenda komt van de Europese Ministerraad voor Justitie en Binnenlandse Zaken van 5 november aanstaande.

In t Veld: Verbaasd hoorde ik dat de Duitser als EU-burger zich vrij kon vestigen in Oostenrijk, maar dat zijn Amerikaanse partner geen recht op een verblijfsvergunning heeft. Reden is dat volgens Oostenrijkse wetgeving er geen sprake is van een huwelijk. Verbijsterd was ik toen ik vernam dat als de Amerikaanse partner een vrouw was geweest, er geen enkel probleem had bestaan en dat de verblijfsvergunning zonder meer verstrekt zou zijn. Ik steun de Oostenrijkse homobeweging dan ook voluit in haar gang naar het (Oostenrijks) Constitutioneel Hof vanwege discriminatie. Donner moet, als voorzitter van de Europese Unie, snel met voorstellen voor wederzijdse erkenning van het homohuwelijk komen.

In t Veld benadrukt dat zij niet pleit voor een vanuit Europa opgelegde openstelling van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht. Het principe dat lidstaten op dit punt zelf mogen beslissen om het huwelijk wel of niet open te stellen voor homoseksuelen, daar ben ik het nog steeds mee eens. Maar het raakt wel aan de grondrechten van EU-burgers indien een lidstaat hen grondrechten ontneemt of beperkt omdat hij of zij toevallig het leven deelt met iemand van hetzelfde geslacht. En dat is hier wel het geval, en dat moeten we aanpakken.

Het Nederlandse Euro-Parlemenstlid wil begin oktober tijdens de hoorzitting met beoogd Eurocommissaris voor de Grondrechten, de Italiaan Rocco Buttiglione, deze confronteren met de problemen rond het niet wederzijds erkennen van het homohuwelijk door sommige leden van de Europese Unie De problemen waar homo-huwelijken binnen Europa tegenaan lopen, hebben ook te maken met bijvoorbeeld sociale juridische zaken als het erfrecht. Juist Europa moet dit soort grondrechten kunnen garanderen.

Overigens kan Buttiglione sowieso een stevige confrontatie met de D66er tegemoet zien. De heer Buttiglione onderhoudt zeer nauwe banden met het Vaticaan. In principe geen probleem, maar als ik kijk naar recente uitingen van het Vaticaan omtrent de rechten van vrouwen en homos dan slaat mij de schrik om het hart. Ik wil graag weten hoe Buttiglione aan kijkt tegen deze standpunten van het Vaticaan. En hoe hij daar, vanuit zijn beoogde functie, mee denkt om te gaan. 27-8-2004 16:21