Gemeente Baarn

Oproep: meldt mogelijk zieke Iepen bij gemeente

27-07-2004

Bewoners met een Iep in hun tuin worden opgeroepen kritisch te kijken naar de boom en mogelijk zieke Iepen te melden bij de gemeente. Op deze manier is de gemeente in staat om de Iepenziekte tijdig te signaleren en te bestrijden.

De gemeente doet de laatste jaren een oproep aan bewoners om mogelijk zieke iepen te melden bij de gemeente. Vooral van mei tot oktober zijn iepen heel vatbaar voor deze ziekte. Andere bomen lopen geen gevaar. Door het vroeg signaleren en een gezamenlijke aanpak wordt verdere verspreiding zo veel mogelijk tegengegaan. Door deze aanpak is er de laatste jaren een sterke dalende lijn ontstaan in het aantal zieke iepen in Baarn.

Iepziekte: besmettelijk en dodelijk voor Iepen
De iepziekte wordt veroorzaakt door een schimmel. Via de sapstroom verspreidt de schimmel zich steeds verder door de boom. Bovengronds wordt de schimmel verspreid door de iepenspintkevers. De kevertjes zijn zon 3 a 5 millimeter groot. Ze leggen hun eieren bij voorkeur in een zwakke of zieke boom. De jonge kevers vliegen s zomers uit en tasten zo ook weer de gezonde bomen aan. Een andere wijze van verspreiding van de schimmel geschiedt ondergronds via de wortels van iep naar iep. Zo tast een zieke iep zijn gezonde buurman aan.

Het herkennen van een zieke Iep
Hoe kunt u herkennen of een Iep ziek is of niet? Een zieke iep vertoont te vroeg herfstkleuren. Het blad verkleurt naar geel tot bruin en valt af. De aantasting begint met een tak en kan zich binnen enkele weken verspreiden over de hele kroon. Kenmerkend is dat er nog een of twee verdorde blaadjes, als vaantjes, aan de uiteinden van de kale tak blijven zitten. Als u met een scherp mes een stukje van de aangetaste tak dwars door snijdt ziet u in het geval van de iepziekte op het snijvlak meerdere kleine donkerbruine zwarte stippen. Snijdt u de tak in de lengte door dan ziet u donkerbruine strepen.

Melden van een mogelijk zieke Iep
Mocht u deze uiterlijke kenmerken bij een Iep in uw tuin constateren of u hebt het vermoeden dat het om een zieke (goud)iep gaat, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met mevrouw De Weerd, medewerker groenbeheer van de Gemeente Baarn, tel 035-54 81 657.

Maatregelen ter voorkoming van de verspreiding van de Iepziekte Als geconstateerd wordt dat de boom inderdaad door iepziekte is aangetast moet de boom binnen een maand gekapt worden. Voor het rooien van zieke Iepen is overeenkomstig de Kapverordening geen kapvergunning nodig op voorwaarde dat door medewerkers van de gemeente geconstateerd is dat het daadwerkelijk om de gevreesde Iepziekte gaat. De datum van het rooien van de boom moet vooraf aan de gemeente worden gemeld, zodat verontruste omwonenden ook door ons gerustgesteld kunnen worden dat het niet om het illegaal rooien van een boom gaat. De kosten van het verwijderen van de zieke Iep zijn voor rekening van de eigenaar van de boom; als stelregel hiervoor kan gebruikt worden dat de eigenaar van de grond ook de eigenaar van de boom is. Dit kan dus een particulier of een woningbouwvereniging zijn. Door de gemeente wordt kosteloos- het ophalen van het hout en vernietiging hiervan verzorgd.

Verplicht Voorkomen van verspreiding van de Iepziekte Op grond van artikel 4.5.8. van de Algemene Plaatselijke Verordening (1998) is men verplicht om Iepen die een gevaar opleveren voor de verspreiding van de Iepziekte of voor de vermeerdering van de iepenspintkever te rooien, te ontschorsen of delen te vernietigen. Tevens is het verboden om gevelde iepen of delen daarvan voorhanden of in voorraad te hebben of te vervoeren.

Behoud van de Iep
Door op bovenstaande manier om te gaan met de bestrijding van de iepziekte, kan de ziekte onder controle worden gehouden en daarmee de iep als boomsoort in de bebouwde omgeving worden behouden.