Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Persberichten

Langer mestuitrijden op zand- en lössgronden

27 augustus 2004 - Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil boeren op zand- en lössgronden eenmalig toestaan dierlijke mest uit te rijden tot en met 15 september in plaats van tot 1 september. De vrijstelling van het uitrijverbod houdt verband met de zware regenval van de laatste weken.

De uitbreiding van de uitrijperiode geldt voor grasland, bouwland en niet-beteelde grond in zand- en lössgebieden. Op bouwland is het uitrijden alleen toegestaan op percelen waar een gewas wordt geteeld. Op niet-beteelde grond mag mest alleen worden uitgereden als er binnen acht dagen na het uitrijden een gewas wordt ingezaaid.

Het Besluit Gebruik Meststoffen verbiedt het uitrijden van dierlijke mest op zand- en lössgronden van 1 september tot en met 31 januari. In die periode benutten gewassen meststoffen minder goed. Daardoor spoelen mineralen eerder uit naar het grondwater.

De overvloedige regenval maakte het mestuitrijden in delen van het zand- en lössgebied de laatste weken vrijwel onmogelijk. De vrijstellingsregeling geeft de ruimte om dierlijke mest tot en met 15 september alsnog uit te rijden.

Overeenkomstig de Wet bodembescherming heeft de Minister advies gevraagd aan de Technische Commissie Bodembescherming. Dat advies wordt in de loop van de volgende week verwacht.



---