Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Arib over de prijsverschillen die door GGD's worden gehanteerd voor reizigersvaccinaties.
(2030419210)

1.
Bent u op de hoogte van de prijsverschillen die door GGD's worden gehanteerd voor reizigersvaccinaties? 1)

Ja.

2.
Kunt u verklaren hoe het komt dat elke gemeente een eigen prijs hanteert en hoe deze prijzen zijn opgebouwd?

3.
Deelt u de mening dat met het oog op het belang van de volksgezondheid en vooral waar het gaat om virussen en infecties die besmettelijk zijn, zoals Hepatitis, vaccinaties voor een ieder toegankelijk en betaalbaar dienen te zijn?

4.
Klopt het dat een consult, een DTP-vaccinatie en bescherming tegen Hepatitis A voor een gezin met twee kinderen 207,40 kost? Moet voor de kinderen apart worden betaald voor reisvaccinaties? Zo ja, waarom worden deze vaccinaties niet vergoed? Deelt u de mening dat met name voor gezinnen met kinderen de hoge prijzen een reden kunnen zijn om geen vaccinaties te laten doen?

2, 3 en 4
In mijn antwoorden op de vragen van het Kamerlid Nawijn over mogelijke inentingen tegen gereduceerd tarief van 25 mei jl. (kenmerk DBO-K-U-2481324) heb ik toegelicht dat reizigersvaccinatie in Nederland een private zaak is, en aan de `markt' wordt over gelaten. Er is in Nederland een Landelijk Centrum Reizigersadvisering (LCR). Dit centrum houdt zich bezig met de preventie van ziekte bij reizigers, geeft landelijke richtlijnen uit voor vaccinaties en anti-malariamaatregelen, verspreidt deze onder artsen en vaccinerende instellingen, en adviseert gezondheidszorgmedewerkers. Ook adviseert de LCR de organisaties van reisbureaus en touroperators.
De GGD heeft tot taak het voorkomen en bestrijden van besmettelijke ziekten. Uit dien hoofde verzorgen GGD'en net als een aantal andere instellingen het vaccineren van reizigers. Bij alle GGD'en zijn er vaccinatiebureaus die gespecialiseerd zijn in advisering en die toegankelijk zijn voor het algemene publiek. Deze bureaus doen tegen betaling de reizigersvaccinaties. Ook huisartsen die zijn aangesloten bij het Landelijk Centrum Reizigersadvisering (LCR), kunnen reizigers vaccineren. Sommige ARBO-diensten vaccineren ook de eigen werknemers.
De Rijksoverheid garandeert weliswaar de beschikbaarheid van kritische reizigersvaccins, maar is verder niet betrokken bij de prijsstelling van reizigersvaccinaties die worden verstrekt door de GGD. Ik onthoud mij daarom verder van een oordeel.

1) Trouw 6 augustus jl.


---- --