Gemeente Hoorn


Halfjaarcijfers politie Hoorn:
Aantal woninginbraken en autodiefstallen flink gedaald

Persbericht d.d.: 27 augustus 2004

Het aantal inbraken in woningen, diefstal uit auto's, diefstal van auto's en vernieling van auto's is het eerste halfjaar van 2004 aanzienlijk verminderd in vergelijking met dezelfde periode in 2003. Met name het aantal diefstallen uit auto's nam met 56 procent af. Het aantal aangiften van geweld nam toe. Daar staat tegenover dat het percentage verdachten van geweldsmisdrijven dat kon worden aangehouden sterk steeg (39 procent). Dat blijkt uit de resultaten van de politie Hoorn over het eerste halfjaar.

Inbraken en diefstal
Op het gebied van diefstallen en inbraken valt op dat het aantal aangiftes is afgenomen. Het aantal inbraken in woningen daalde met 20 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het aantal diefstallen van auto's nam met 44 procent af, terwijl het aantal aangiften van diefstal uit auto's met 56 procent verminderde. Ook het aantal vernielingen aan auto's daalde: met 17 procent. De goede resultaten op dit gebied zijn grotendeels toe te schrijven aan de aanpak van veelplegers (nauwlettend volgen van veelplegers en afspraken met het OM over de vervolging). Daarnaast is binnen West - Friesland een Woninginbrakenteam werkzaam.

Geweld
Ten opzichte van 2003 is er een stijging (16 procent) van het aantal aangiften over geweld. Dankzij de inzet van de politie is echter het percentage verdachten dat kon worden aangehouden sterk toegenomen. Het aantal verdachten dat aan het openbaar ministerie werd aangeleverd steeg met 39 procent. De stijging is deels te verklaren uit de aanpak van huiselijk geweld.

Aanhoudingen
Over het algemeen steeg het totale aantal verdachten tegen wie een proces-verbaal werd ingezonden naar het Openbaar Ministerie. De eerste helft van 2004 geeft een stijging te zien van circa 10 procent ten opzichte van 2003. Binnen dit aantal is ook bij de minderjarige verdachten een stijging te zien met bijna13 procent.

Transacties (boetes)
Voor 2004 was de doelstelling voor de politie Hoorn om ruim 3.900 boetes/transacties uit te schrijven, waarvan meer dan de helft voor ergernissen op straat. Voor de algemene boetes/transacties zit de politie Hoorn goed op schema. Het resultaat van boetes voor ergernissen op straat blijft enigszins bij het gestelde doel achter. In de tweede helft van 2004 wordt extra geïnvesteerd in controles op ergernissen op straat.

Verkeer
In het kader van de inzet voor de verkeersveiligheid, vinden onder andere regelmatig controles plaats op alcoholgebruik bij weggebruikers. Het doel was om tot en met juni 2004 ruim 3.700 bestuurders te laten blazen. Het uitvoeren van speciale controles en steekproeven tijden reguliere diensten heeft geleid tot ruim 6.000 blaasproeven. In West- Friesland werden in de eerste helft van 2004 in totaal 275 bestuurders bekeurd wegens het rijden onder invloed van alcoholhoudende drank.Ook werden er binnen het gebied van Hoorn 14 projectmatige bromfietscontroles gehouden, terwijl er 8 gepland waren. Doordat de politie gehoor heeft gegeven aan klachten uit de bevolking over bromfietsoverlast is het geplande aantal controles ruim overstegen.

Prioriteit-1 meldingen
De politie stelt zich ten doel om in minimaal 90 procent van de gevallen bij ernstige meldingen (prioriteit 1-meldingen) binnen een kwartier na de melding ter plaatse te zijn. Slechts in een enkel geval wordt dit kwartier niet gehaald.

---