Gemeente Den Haag

augustus 2004
Hilhorst legt Haagse Huurwoning langs de meetlat (25 augustus)

Is uw huurwoning elke euro waard die ervoor gevraagd wordt? Om dit te beoordelen komt wethouder Hilhorst op vrijdag 27 augustus op spectaculaire wijze met het Huurteam uit de bus. Het Huurteam bezoekt actief huurwoningen van vooral particuliere verhuurders om te kijken of de huurprijs overeenstemt met de kwaliteit. De grootte van de kamers, de staat van onderhoud en de faciliteiten in de woning bepalen allemaal de hoogte van de huurprijs.
Het Huurteam begint in wijke nmetveelvooroorlogsewoningen.Als prijs en kwaliteit niet overeenkomen, helpt het team de huurder een procedure aan te spannen tegen de verhuurder bij de huurcommissie. Een huurder kan ook zelf een huisbezoek aanvragen. Inschakeling van het Huurteam leidt nooit tot extra huurverhoging voor de zittende huurder.

Voorlopig is de inzet een proef tot eind van 2005. Het Huurteam is een van de middelen die moeten zorgen dat er voldoende geschikte huisvesting is en blijft voor lagere inkomensgroepen. Bijna 20% van alle Haagse woningen is particuliere huur.
De belangenvereniging voor particuliere verhuurders (VastGoedbelang) is blij met het initiatief. Zij vinden dat het imago van de particuliere huursector beter moet worden. Het Huurteam is onderdeel van het Instituut Sociaal Raadslieden.

In Amsterdam en Rotterdam blijkt dat mensen die denken dat ze teveel huur betalen zelden aankloppen bij instanties als rechtswinkels en de huurcommissie. Een actieve benadering van huurders levert daar veel resultaat op. De komst van een huurteam lijkt ook een preventieve werking te hebben op het onderhoud aan particulieren huurwoningen. Huurteams geven de gemeenten een waardevol inzicht in de onderhoudssituatie van deze huurwoningen. Als laatste lijken de huurteams een effectief wapen tegen misstanden en excessen in de particuliere huursector.