Praktijkonderzoek Veehouderij

Lekkerder gras houdt koe in de weide

De Animal Sciences Group (ASG) van Wageningen-UR is op praktijkcentrum Zegveld onderzoek gestart om oorzaken van te lage grasopname door melkkoeien van onsmakelijk muf gras aan te pakken. Het doel is om betere methoden van graslandverzorging te vinden, waardoor gras in de nazomer en herfst langer smakelijk en fris blijft. Zo blijft het aantrekkelijk om koeien in de wei te houden. Dit onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt met financiering door Productschap Zuivel.

Veel boeren, burgers en buitenlui zijn het er over eens dat koeien in de wei horen. Toch houden steeds meer veehouders de melkkoeien het hele jaar op stal. Dit komt door een strenger Europees mestbeleid en de noodzaak om steeds goedkoper te moeten produceren. Het risico bestaat dat over enkele jaren nauwelijks meer koeien in de wei lopen. Om de Nederlandse koe in de wei te houden moet beweiding economisch aantrekkelijker worden. Dit kan, zoals sommige politici voorstellen, door een bonus voor weidegang te geven, maar ook door een betere kennis bij de veehouders over goed graslandmanagement.

Een belangrijk nadeel van weidegang is dat koeien in de nazomer en herfst niet genoeg gras willen vreten. Als koeien niet genoeg gras vreten daalt de melkgift of moet als compensatie meer krachtvoer worden gevoerd. Zowel een lagere melkgift als meer krachtvoer leiden tot een hogere kostprijs. Dat koeien te weinig vreten komt omdat het gras in de nazomer en herfst veel minder smakelijk is en een muffe geur heeft. Dit is een groot probleem in de veenweidegebieden zoals het Groene Hart, waar de grond vaak erg vochtig is.


---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 26-08-2004 17:02.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl