Socialistische Partij

Veerman kan castratieverbod niet langer uitstellen

26-08-2004 * Minister Veerman moet het castreren van biggen verbieden, nu blijkt dat die behandeling zeer pijnlijk is en er voldoende alternatieven voorhanden zijn. SP-Kamerlid Krista van Velzen: "De minister moet zijn belofte waar maken om zich tijdens het Nederlandse voorzitterschap in te zetten voor een Europees verbod, nu hij de wetenschappelijke gegevens in handen heeft die hij nodig zei te hebben. Op de Landbouwraad van 7 september moet minister Veerman de daad bij het woord voegen."

Zowel de Tweede Kamer als het Kabinet pleitte dit voorjaar voor een Europees verbod op biggencastratie. Minister Veerman weigerde echter maatregelen te treffen voordat wetenschappers in de EU een onderzoek naar castratie en alternatieven afgerond hadden. Dit onderzoek is inmiddels afgerond en de conclusie van het Veterinaire Comité van de EU luidt dat castratie zeer pijnlijk is en er voldoende alternatieven zijn.

Van Velzen: "De hamvraag is of mijn collega's voldoende ballen hebben om de minister aan zijn eigen belofte en de unanieme Kameruitspraak te houden. Verder uitstel is onacceptabel. Dagelijks worden alleen al in Nederland 21.000 biggetjes gecastreerd. Daar moet zo snel mogelijk een einde aan komen."

Castratie wordt toegepast om te voorkomen dat het vlees een zogenaamde `berengeur' ontwikkelt. De berengeur is echter ook beheersbaar met diervriendelijke alternatieven, zoals grotere ruimtes, meer gebruik van ruwvoer en gericht fokken. Het nalaten van castratie blijkt bovendien positief voor gezondheid, bedrijfsefficiëntie en milieu: magerder vlees, hogere groeisnelheid, efficiënter voederbenutting en minder mest.
* Dossier Dierenwelzijn