Gemeente Delft

In de binnenstad van Delft bestaan mogelijkheden voor meer terrasboten. Het college van burgemeester en wethouders heeft in haar vergadering van 23 augustus de nota Terrasbotenbeleid 2004 vrijgegeven voor bespreking. In de nota staan de mogelijkheden tot uitbreiding van de huidige acht naar dertien ligplaatsen. Dit voornemen past in de plannen van de gemeente om de leefbaarheid van de binnenstad te vergroten en de economie te versterken.

De terrasboten dragen bij aan het gezellige historische karakter van de binnenstad aldus wethouder Baljé (o.a. economie) Een terrasje pikken op het water is vooral in Delft prachtig. We gebruiken de grachten zo op een verantwoorde manier om de stad te laten bruisen en het is ook nog goed voor de economie! De nieuwe locaties waar een terrasboot zou mogen komen zijn op drie plaatsen op de Verwersdijk (tussen Lakenverwersbrug en Doelenbrug én tussen Musquetierbrug en Rapenbloembrug), op de Voorstraat (tussen Visbrug en Poelbrug) en op de Wijnhaven (tussen Warmoesbrug en Waagbrug, adres Markt).

Bij het vaststellen van de locaties is rekening gehouden met de veiligheid van mensen op de terrasboot, de doorgang voor rondvaartboot, vuilvisvlet (schoonmaakvaartuig) en particulieren die met een bootje de binnenstad verkennen. Andere locaties vallen dus af onder andere vanwege te lage bruggen of te smalle

Ontheffing voor drie jaar

Behalve de uitbreiding van ligplaatsen heeft het college ook de intentie om de geldigheidsduur van een terrasbootontheffing te veranderen van één naar drie jaar. Op dit moment moeten ondernemers elk jaar een nieuwe ontheffing aanvragen. Als dit eens per drie jaar wordt, krijgt de ondernemer meer zekerheid en het brengt veel minder administratief werk met zich mee. Voor deze aanpassing van de ontheffingsduur moet vooraf de Verordening Openbaar Gemeentewater Delft gewijzigd worden.

Ook de openingstijden van de terrasboten zijn van 9.00 - 23.00 uur om overlast in de nachtelijke uren te voorkomen. Het terrasbotenbeleid sluit door deze aanpassingen beter aan op het bestaande terrassenbeleid.

De nota Terrasbotenbeleid 2004 is tot stand gekomen na overleg met de Koninklijke Horeca Nederland, de Stichting Centrum Management Delft, het Bestuurlijk Overleg Midden- en Kleinbedrijf en het Binnenstadsforum.

De nota is vrijgegeven voor verder overleg met betrokkenen, dat voor de komende maanden staat gepland. Het is de bedoeling dat het nieuwe terrasbotenbeleid in 2005 zijn uitwerking krijgt.

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&..