Ingezonden persbericht


Rotterdam, 29 Juni 2004.

Persbericht rotterdams centrum voor theater

14 WERELDPREMIERES IN ÉÉN VOORSTELLING rotterdams centrum voor theater

Regisseur Paul Röttger is de laatste jaren gefascineerd door nieuw materiaal. Het idee voor "stadsportretten" ontstond fietsend over een winkelstraat in Rotterdam, waar verschillende mensen en culturen zijn vertegenwoordigd. Hier rees de vraag: Wat denken al die mensen die daar lopen? Wat houdt hen bezig? Wat zijn hun dromen? Deze nieuwsgierigheid was het uitgangspunt voor deze bewegingstheater voorstelling gevuld met 14 nieuwe monologen, beweging, muziek, licht en geuren... een caleidoscoop van Rotterdammers... een reis door de nacht...

Met de opdracht: laat me dingen horen van mensen uit Rotterdam die we anders nooit zouden horen, werden bekende en minder bekende schrijvers benaderd zoals o.a. Erik-Ward Geerlings, Maria Heiden, Chitra Gajadin, Jan Oudenaarden, Nasrdin Dchar en Shirley Gast. Met deze nooit eerder gepubliceerde of gespeelde monologen wordt de bewegingsvoorstelling "stadsportretten" gemaakt. In een niet geduide ruimte zijn spelers aanwezig en ieder van hen heeft een verhaal. Deze verhalen zijn flarden, als een schets neergezet, zonder kop of staart, onuitgesproken gedachtes, dromen, onvervulde verlangens, alsof iemand hardop aan het denken is. Denk maar aan wanneer je op straat loopt en allerlei mensen ziet; aangepaste, vreemde, zoekende en zwervende mensen.
In "stadsportretten" hoor je hun diepste gedachtes en verlangens en dat wat je anders nooit zou horen... of zien.

Stadsportretten is te zien in het rotterdams centrum voor theater op vrijdag, zaterdag of zondag op de volgende data: 27, 28, 29, augustus en 3, 4, 5, 10, 11, 12, 17, 18, 19 september

Kaarten kosten 15 euro inclusief een hapje
met CJP korting 10 euro en wij accepteren ook CKV bonnen. reserveren: www.rcth.nl
010-4775765,
Ons adres: mathenesserdijk 293, 3026GB, Rotterdam.

Noot aan de redactie: Wij waarderen het als u aan dit bericht aandacht besteed.
Voor meer informatie en afspraken voor interviews: afdeling communicatie van het rotterdams centrum voor theater Dominique Mol: 010-4773891 of dominique@rcth.nl
U leest meer over deze voorstelling op www.rcth.nl Hier kunt u ook de cv's van o.a. de schrijvers vinden

STADSPORTRETTEN
een project in onze eigen theaterzaal

een voorstelling waarin monologen geschreven door bekende en nieuwe schrijvers uit rotterdam gespeeld zullen worden door rotterdamse spelers.

Paul aan de schrijvers:
"Ik zoek monologen die als een schets neergezet zijn, flarden tekst, gedachtes, dromen, alsof iemand hardop aan het denken is, eventueel zonder een aanleiding of slot, alles bij elkaar hoop ik dat ik 15 monologen krijg die bij elkaar een caleidoscoop van rotterdammers vormen, net liep ik over de Binnenweg en zie dan allerlei mensen, aangepaste, vreemde, zoekende zwervende mensen, en dan vraag ik me af; wat denken ze nu... en die gedachtes hoop ik dan te horen."

Reactie's van schrijvers op de vraag van Paul om een monoloog te schrijven;

Wouter Seelaar;

"Toen Paul mij benaderde een monoloog te schrijven vond ik het in eerste instantie heel tof dat Paul aan mij gedacht had. Ik ben ervoor gaan zitten en heb ongeveer een uur achter elkaar geschreven. Vooral bij deze opdracht was het moeilijk de "brainstorm" beknopt te houden, en doelbewust te blijven. Mijn gedachten hebben nog wel eens de neiging de overhand te nemen en het word dan eerder een "brainorkaan". Ik vond het erg leuk om aan deze opdracht te werken."

Chitra Gajadin;

"Het was mij een genoegen om mijn monoloog te maken, waar ik hard aan heb gewerkt. Het was ook heel prettig om mij los te maken van de vanzelfsprekende thema's die zo met mijn achtergrond en cultuur te maken hebben. Dit was echt een bevrijding."

Jan Oudenaarden;

"Ik was zeer verbaasd, dat ik als eenvoudige boerenzoon van Zuid voor dit mooie initiatief werd uitgenodigd. Nadat ik over mijn verbazing heen was, heb ik voor de volle honderd procent geprobeerd er iets moois van te maken."

Rien Vroegindeweij;

"Ik werd in eerste instantie door Paul benaderd met een mailtje, waarin hij zich excuseerde voor het feit dat ik niet, of in ieder geval te laat, benaderd was voor het schrijven van monologen. Terwijl hem toch de vier dramatische monologen die ik voor de voorstelling Lazarus in 2001 heb geschreven, hem nog helder voor de geest stonden. In het mailtje vroeg hij of ik alsnog bereid was mee te doen. Ik ben gelijk begonnen en leverde mijn eerste monoloog in, nog vóór we een gesprek over het project hadden. De tweede monoloog een week later. Ik had er zin in en ik hoop dat de spelers er mee aan de slag kunnen en ben benieuwd naar het resultaat."

"over rotterdammers en hun stad
in hun onvervulde verlangens en dromen en angsten en wat je anders nooit zult horen of zien in nieuwe monologen van bekende en nieuwe schrijvers STADSPORTRETTEN"

27 28 29 augustus 3 4 5 10 11 12 17 18 19 september aanvang: 20:30 uur

een kaartje kost 15 euro inclusief een hapje
of met cjp 10 euro
en wij accepteren ook CKV bonnen

concept & regie & vormgeving: paul röttger

beweging: raymond colling

licht: paul van laak

geschreven door :
Nasrdin Dchar, Shirley Gast, Chitra Gajadin, Erik-Ward Geerlings, Vedat Gültekin, Maria Heiden, Marieke van Leeuwen, Gerard Meuldijk, Jan Oudenaarden , Wouter Seelaar en Rien Vroegindeweij

Spelers:
Ad Hoeymans, Anneke Klerks, René Koenegras, Bram Legerstee, Sandro Lima, Dominique Mol, Eline Plak, Martin Poos, Elvin Rigters, Robert Schell, Paulus Thelen, Jacco van der Vegte, Jolina Wessels, Maya Zohar.

productie leiding: robert schell publiciteit: dominique mol webontwerp en beheer: gerard helder techniek: jorrick schut ontwerp affiche: de rotterdamsche communicatie compagnie fotografie: perry winkel
achter de schermen: hans breebaart, selim balbag, erick eckhardt, ans poos,
tiny rulof, thea van workum, rob van heck
met dank aan: carrie, augostinho dos santos en de inspiratie van peter sonneveld

ter herinnering aan martin groenendijk

stadsportretten is een onderdeel van het meerjarige project: "...op zoek naar de rode roos van Rotterdam" (met klein logo rode roos poster)
het rcth wordt gesubsidieerd door de RKS en de deelgemeente Delfshaveneen terugblik:
Het rotterdams centrum voor theater heeft in de afgelopen jaren vaak grote producties op de planken gebracht. Eerder speelden wij: de Anderen (1992), Arnold het leven van een travestiet (1993), Shakespeare deel I en II (1994-1995), het Balkon (1996), de Opera van Smyrna (1997 ), Faust deel I en II (1998), over Tim het leven van een dresser (1999), Bloedverwanten (2000), Rode Roos deel I, II en III (2001-2003), en King Lear (2001).
De eerste jaren waren alle producties gebaseerd op bestaande stukken. In 2000 zijn we met de voorstelling Bloedverwanten begonnen om eigen materiaal te creëren door te gaan werken op basis van improvisaties en persoonlijke verhalen, ook de rode roos deel I is door middel van deze werkwijze ontstaan in het kader van Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001. Volgens velen in Rotterdam één van de successen van dat culturele hoofdstad jaar. Daarna volgde vanuit dezelfde werkwijze nog de rode roos deel II en deel III. Bij al deze producties is steeds samengewerkt door professionele theatermakers, ervaren amateur-spelers en studenten van de opleiding theatermaker en vervagen wij de grens tussen professioneel en amateur-theater. Daarnaast werken wij met spelers uit diverse culturen, om ook daarin de grenzen te doorbreken.
Steeds onder regie van Paul Röttger.

Na STADSPORTRETTEN zullen de voorbereidingen starten voor:

"BINNENWEGMONOLOGEN
een theater project op locatie. "

BINNENWEGMONOLOGEN wordt geschreven door dezelfde schrijvers van STADSPORTRETTEN plus vele nieuwe schrijvers en wordt gemaakt door 100 theatermakers in juni 2005 als onderdeel van KOORTS dat een kunst- en cultuurmanifestatie is die het actieprogramma cultuurbereik voor de komende vier jaar inluidt

monologen
geschreven door dezelfde schrijvers van
STADSPORTRETTEN maar ook nieuwe schrijvers.

Paul Röttger:
"Als ik mensen wil uitleggen hoe Rotterdam écht is zeg ik altijd: loop maar eens 's nachts ná 2 uur op de Binnenweg en dan zie en voel je Rotterdam in al haar betekenissen.
De Binnenweg, oude en nieuwe, is voor mij de écht culturele as, en loopt van het naoorlogse Binnenwegplein tot aan Heemraadsplein met uitzicht op het historische plaatje van Delfshaven. Lopend tussen die twee extreme punten hoor en zie en voel je precies wat Rotterdam heeft."

Over het publiek en de locaties:
Het publiek koopt een kaart waarop de locaties aangegeven staan, Wandelt daar naar toe en zal aangesproken worden door ogenschijnlijk andere wandelaars, die uiteindelijk spelers blijken te zijn. Of toch niet?? Locaties uiteenlopend van een haringkar, seksshop, belhuis, grand-café tot Toko.
Er wordt zowel binnen als buiten gespeeld en soms is de bezoeker alleen en soms zijn er meerdere bezoekers. Er zal gespeeld worden op vrijdag, zaterdag en zondag gedurende
de namiddag. Op sommige locaties kan men een hapje of een drankje nuttigen waarvoor op dat moment betaald moet worden.

voor meer informatie www.rcth.nl of 010- 477 38 91

Voor meer informatie en afspraken voor interviews: afdeling communicatie van het rotterdams centrum voor theater Dominique Mol: 010-4773891 of dominique@rcth.nl
U leest meer over deze voorstelling op: www.rcth.nl