Gemeente Alkmaar


Gemeente en eigenaren maken samen plan voor Overstad

Alkmaar, 25 augustus 2004

De gemeente Alkmaar nodigt alle grondeigenaren in het gebied Overstad uit om vrijdag 27 augustus een intentieverklaring te ondertekenen waarin wordt uitgesproken gezamenlijk de plannen voor het gebied te gaan maken. Gemeente en eigenaren zijn al enige tijd met elkaar in gesprek over de wijze waarop Overstad voor de toekomst het best ontwikkeld kan worden. Samen met supervisor Adriaan Geuze zal na het ondertekenen worden begonnen met het vormgeven van de gebiedsontwikkeling.

Verpauperde indruk
Overstad ligt in het centrum van Alkmaar. Overstad heeft verschillende positieve aspecten, zoals een aantal succesvolle ondernemers en winkels en enkele mooie wooncomplexen, maar het gebied als geheel maakt een verpauperde indruk. Op dit moment is een groot deel van Overstad een verouderd industrieterrein, waar de verkeers- en parkeerproblemen groot zijn. Overstad heeft ondernemers, winkelend publiek, bewoners en woningzoekenden veel meer te bieden dan dat het nu doet. Daarom heeft de gemeente Alkmaar het proces in gang gezet om in de loop van zo'n 15 jaar het hele gebied van Overstad te ontwikkelen.

Samenwerking
Als het aan gemeente Alkmaar en verschillende eigenaren ligt, wordt Overstad een nieuw, duurzaam, levendig en aantrekkelijk stadsdeel van Alkmaar. Een verrijking van de huidige historische stad en van bestaande woon- en werkgebieden. De aanpak van dit ambitieuze plan is uniek. De plannen worden gezamenlijk met de eigenaren gemaakt. Het werkelijk realiseren van de kansen hangt af van draagvlak voor een gezamenlijke aanpak. Kijkt ieder naar zijn eigen kavel, dan zal het niet lukken, want voor ingrepen in de infrastructuur over de bestaande kavels heen is een verevening van kosten en opbrengsten nodig. Dit vraagt van alle partijen een commitment over het op te stellen Masterplan (uitwerking van de ambitie), fasering in deelplannen, organisatie, uitvoering en geld.

Gebiedsontwikkeling
Normaal gesproken komt een gemeente met een structuurvisie om een gebied opnieuw in te richten. In zo'n visie legt de gemeente in detail haar plannen vast. Een gebied met de kenmerken van Overstad is daarvoor te complex. Daarom heeft het college van B&W vorig jaar besloten om de herontwikkeling van Overstad op te pakken in de vorm van een `gebiedsontwikkeling'. Dit betekent dat er een allesomvattend Masterplan voor het gehele gebied wordt opgesteld. Alle aspecten als verkeer, openbare ruimte, stedenbouwkundige structuur, beeldkwaliteit en financiële haalbaarheid komen hierin aan de orde. Het Masterplan vormt de basis voor verdere keuzes en activiteiten. Daarom is het van groot belang dat alle belanghebbenden achter dit plan staan. Om overeenstemming te bereiken wordt op 27 augustus een intentieverklaring met grondeigenaren in Overstad gesloten met als doel de plannen gezamenlijk te maken.

25 augustus 2004