Gemeente Delft

Combiwerk is op koers richting een gezond bedrijf, waarbij sociale en financiële doelstellingen weer in balans worden gebracht. Net als andere bedrijven heeft Combiwerk echter te maken met de economische recessie.

Combiwerk* was in 2003 druk met het verandertraject dat in 2002 is ingezet. De interne organisatie is versterkt: cruciale managementposities zijn inmiddels ingevuld en er wordt gewerkt met heldere management-rapportages, van waaruit het bedrijf beter aangestuurd wordt. Ook krijgt de doorontwikkeling van Combiwerk naar een werkgelegenheids- en arbeidsontwikkelorganisatie meer vorm. Het totale verandertraject moet uiteindelijk leiden tot een financieel gezond Combiwerk. Tegenvallende omzetten in 2003 voor het totaal van de negen bedrijven van Combiwerk zijn verklaarbaar door de neergaande economische ontwikkeling. Klanten besteden minder uit en prijzen staan onder druk.

Uiteindelijk heeft dit voor de gezamenlijke Combiwerk-bedrijven geleid tot een negatief resultaat van ¬212.000,=

Ook voor 2004 houdt Combiwerk rekening met een negatief resultaat. Het streven van Combiwerk is om uiteindelijk weer een positieve begroting te presenteren. Primaire en leidende doelstelling blijft echter de sociale verantwoordelijkheid van Combiwerk.

Naast reguliere productie en dienstverleningsactiviteiten vanuit acht Combiwerk- bedrijven is het negende nieuwe bedrijf Reïntegratie actief op het gebied van reïntegratie en arbeidsontwikkeling. Vanwege ervaring met het begeleiden van werkwerknemers biedt Combiwerk hiervoor een prima infrastructuur. Als één van de activiteiten vanuit dit nieuwe bedrijf worden in samenwerking met de gemeente leerwerktrajecten binnen Combiwerk opgezet. Personen die een gemeentelijke uitkering ontvangen, kunnen bij Combiwerk werkervaring opdoen, om achtereenvolgens terug te kunnen keren naar de reguliere arbeidsmarkt.


* Combiwerk is een veelzijdige maatschappelijke onderneming. Rond 1.000 medewerkers. Negen bedrijven onder één vlag; Grafisch, Verpakken

Metaal & Montage, Beveiliging, Detachering, Groen & Omgeving, Kwekerij, Reïntegratie en Schoonmaak. In het kader van de sociale werkvoorziening biedt Combiwerk passend werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Voor de redactie

Nadere informatie bij: Sharon Buys, Communicatie gemeente Delft,

tel. 260 29 75 of Plony van Veldhoven, Communicatie Combiwerk, tel. 2841543.


---