Rijn & Venen, 11.55 uur

Utrecht 28-08-2004 - Nieuwsberichten district Rijn & Venen

Verkeersregelaar

Rijn&Venen - We zien de verkeersregelaar steeds vaker in het straatbeeld en dan met name bij evenementen. De verkeersregelaar is aangesteld om gedurende evenementen het verkeer in goede banen te leiden. Maar misschien vraagt u zich af: hoe zit dat met zon verkeersregelaar en welke bevoegdheden heeft men eigenlijk? Mag een verkeersregelaar mij als weggebruiker een stopteken of aanwijzing geven en moet ik daar dan aan voldoen? Hierbij volgt enige uitleg over de verkeersregelaar, de bevoegdheden en de wettelijke status.

Regeling Verkeersregelaar

Enkele jaren geleden is de Regeling Verkeersregelaars op grond van de Wegenverkeerswet 1994 in werking getreden. Op grond van deze regeling dienen verenigingen en/of organisatoren van evenementen zelf in (evenementen-) verkeersregelaars te voorzien. Deze regeling is in 2003 in alle 8 gemeenten van het district Rijn&Venen ingevoerd. De verkeersregelaar die als zodanig optreedt, moet aan een aantal wettelijke eisen voldoen. Zo moet men instructie van de politie gehad hebben en daarnaast dient men bij optreden als verkeersregelaar een hesje te dragen dat aan de wettelijke eisen voldoet. Verder moet er op de voor- en achterzijde het woord Verkeersregelaar duidelijk te lezen zijn.

Verplichting aanwijzing op te volgen

Als u als weggebruiker wordt geconfronteerd met een als zodanig herkenbare verkeersregelaar, dan is het goed om te weten dat deze de bevoegdheid heeft om u een stopteken en/of aanwijzing te geven. U bent volgens de wet verplicht het stopteken en/of aanwijzing van de verkeersregelaar op te volgen. Voldoet u daar niet aan, dan kan er tegen u proces-verbaal worden opgemaakt. Het dringende advies is dan ook om de aanwijzingen van een verkeersregelaar op te volgen. Immers, zij regelen het verkeer in het belang van uw veiligheid en die van de andere weggebruikers!

Feest?

ABCOUDE Bij een horecagelegenheid aan de Raadhuislaan werd het in de nacht van vrijdag op zaterdag omstreeks 01.20 uur onrustig. Agenten kwamen ter plaatse en probeerden de gemoederen te sussen. Dit lukte, behalve bij een persoon die steeds luidruchtiger werd. Hij werd agressief, beledigde en bedreigde de agenten en pleegde verzet toen hij werd aangehouden. Een agent raakte daarbij licht gewond. De 17-jarige verdachte was afkomstig uit Amsterdam. Hij werd ingesloten.

Ook onrustig was het omstreeks hetzelfde tijdstip op de Hoogstraat. Een 31-jarige man uit Amsterdam mishandelde een 23-jarige man uit Abcoude die daarbij een tand door de lip opliep. Dit werd behandeld door de aanwezig EHBO. De Amsterdammer werd meegenomen naar het bureau.

Omstreeks 3.00 uur werd een 36-jarige man aangehouden op de Molenweg. Hij vocht met een andere man. Toen agenten ter plaatse kwamen, haalden zij de mannen uit elkaar. Daarbij werd de 36-jarige man zo opstandig dat hij de agent bedreigde met de dood. Hij werd aangehouden voor bedreiging en ingesloten.

In alle gevallen was er drank in het spel.