Politie Friesland

Politieberichten van 27/8 (13.00) t/m 28/8 (13.00)

Fryslân 28-08-2004 - Op werkdagen, van 07.00 - 15.00 uur, kan nadere informatie over de politieberichten worden verkregen bij bureau communicatie via het algemene telefoonnummer van politie Fryslân, 0900
- 8844.

Leeuwarden: aanrijding met letsel
Vrijdag omstreeks 13.00 uur reden een 45-jarige bestuurder, woonachtig in Arnhem, van een vrachtwagen en een bestuurder van een bestelwagen, wonende in Leeuwarden, over de hoofdrijbaan van de Drachtsterweg, komend vanaf de richting Leeuwarden. De bestelwagen reed enkele tientallen meters voor de vrachtwagen en remde af voor het voor hem geel wordende stoplicht. De vrachtwagen wilde ook remmen maar begon te glijden door het natte wegdek. Hierdoor brak de aanhangwagen naar links uit. De bestuurder van de bestelwagen zag dit en wilde uitwijken. Net toen brak de aanhangwagen weer uit en raakte met de voorzijde rechts de bestelwagen vol aan de linkerachterkant. De bestelwagen tolde gedeeltelijk om zijn as. Beide inzittenden raakten gewond. De bestuurder is met nekklachten overgebracht naar het ziekenhuis. Ook een 15-jarige vrouwelijke inzittende, woonachtig in Leeuwarden, raakte gewond. Omdat de linkerportier niet open wilde is de brandweer ter plaatse geweest. De twee hebben omstreeks 16.30 uur het ziekenhuis in Leeuwarden alweer verlaten. De bestelwagen is totaal vernield.

Drachtstercompagnie: inbraak kantine
Tussen donderdag en vrijdag is ingebroken in de kantine van de voetbalvereniging aan de Smidswei. Aangifte is gedaan door een 57-jarige inwoner van Drachtstercompagnie. Men kwam binnen door met een steen raam te vernielen. Gestolen zijn enkele dozen met snoep, een cd-speler en een telefoon. De technische recherche zal een onderzoek instellen.

Harlingen: rijden tijdens ontzegging
Vrijdag om 20.10 uur werd een 24-jarige automobilist uit Harlingen gecontroleerd op de Koningin Wilhelminastraat. De man bleek te rijden tijdens zijn ontzegging. Na overleg met het openbaar ministerie is de auto van de man in beslag genomen.

Fryslân: rijden onder invloed
Vrijdag om 22.00 uur, Haulewei te Midlum, 41-jarige automobilist uit Franekeradeel, blies 395 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur. Zaterdag om 01.00 uur, Oostergoweg te Dokkum, 63-jarige automobilist uit Dokkum, blies 430 ug/l, rijverbod van vier uur.
Zaterdag om 01.20 uur, Bredyk te Langweer, 40-jarige bromfietser uit Sint Nicolaasga, blies 940 ug/l, goed voor een rijverbod van 12 uur. Zaterdag om 01.05 uur, Zuidend te Sneek, 20-jarige automobilist uit Sneek, blies 550 ug/l, rijverbod van zes uur.
Zaterdag om 03.25 uur, Noord te Stavoren, 35-jarige automobilist uit Amsterdam, blies 340 ug/l, rijverbod van twee uur.

Noordwolde: wildplasser geeft pas op bureau zijn naam
Rond middernacht was een 23-jarige inwoner van Noordwolde aan het urineren bij de kermis. De man was rustig, maar wilde zijn naam niet geven. Uiteindelijk is de man aangehouden en overgebracht naar het bureau. Daar kwam al snel de juiste naam uit de mouw. Omstreeks hetzelfde tijdstip is nog een 20-jarige inwoner van Noordwolde aangehouden op de Industriestraat, omdat hij de politie beledigde. Na zijn aanhouding betuigde hij spijt van zijn daad en erkende hij ruiterlijk dat hij het verschil niet wist tussen de woorden rotzakken en klootzakken.

Leeuwarden: Cambuur verliest, een aanhouding
Vrijdag om 22.30 liet een 22-jarige inwoner van Leeuwarden zich beledigend uit richting de politie. De man is aangehouden en overgebracht naar het bureau. De politie, die 25 agenten had ingezet, heeft nog even handelend moeten optreden om de spelersbus van Dordrecht vrij baan te kunnen geven.

Leeuwarden: aanhouding verdachte, wie mist de step
Zaterdag omstreeks 00.15 uur zag de politie een 36-jarige inwoner van Leeuwarden op een fiets, met een step in de hand, oversteken vanaf de Soendastraat richting de Noordvlietstraat. Toen de man de politie zag ging hij er vandoor. De achtervolging werd ingezet, per auto en te voet. Gezien werd door de politie dat de verdachte de step in een tuin gooide in de Soendastraat. Uiteindelijk werd de man aangehouden in de Insulindestraat. De step heeft een elektromotor. Graag komt de politie in contact met de eigenaar van de step, zodat aangifte kan worden gedaan. De eigenaar kan contact opnemen met de politie via het algemene nummer van de Friese politie, 0900 8844.

Vinkega: aanrijding met drank in het spel
Zaterdag om 02.30 uur zag de politie een 20-jarige automobilist uit Oldeholtpade door de berm rijden op de Noordwolderweg. De man verklaarde dat hij een aanrijding had gehad. Zijn gsm was afgegaan, hij nam deze uit zijn zak en raakte met de auto de rechterberm. Hierna trok de man aan de handrem, waarna hij met de rechterachterzijde tegen een lantaarnpaal kwam. Hij wilde meteen wegrijden, maar kwam er achter dat hij problemen had met zijn rechterachterwiel. En net op dat moment kwam de politie langs De man blies 570 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur.

Leeuwarden: twee aanhoudingen
Zaterdag om 03.25 uur stond een man tegen het Gerechtsgebouw te plassen. De verdachte werd proces-verbaal aangezegd. De 34-jarige inwoner van Jelsum trok zich hier niets van aan en wilde er vandoor gaan. Hij wordt aangehouden, niet nadat de man zich hevig heeft verzet. In eerste instantie wilde de man zijn naam niet geven, maar toen het menens werd op het bureau wist de man zich zijn naam meteen te herinneren. Een 41-jarige inwoner van Luinjeberd bemoeit zich met de zaak, maar vertrekt uiteindelijk. Een half uur later schreeuwde deze man luidkeels tegen een paar agenten die zich bevinden op het Ruiterskwartier. Nadat maar liefst viermaal was gevraagd aan de man om zich te verwijderen is de man uiteindelijk aangehouden en overgebracht naar het bureau voor het niet voldoen aan bevel of vordering.

Waskemeer: verlaten plaats ongeval
Zaterdag omstreeks 03.40 uur kreeg de politie een melding van een ongeval op de Leidijk. Een auto was in de linkerberm gereden, heeft een boom geschampt en reed vervolgens de sloot in. Bij de auto werd niemand aangetroffen. Een rijbewijs in de auto voerde naar een adres in Waskemeer, maar daar werd niemand aangetroffen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Heerenveen: vier aanhoudingen na mishandeling
Zaterdag omstreeks 05.40 uur werd een 23-jarige inwoner van Heerenveen mishandeld op de Nieuwstraat. De man had een aantal klappen in het gezicht gehad. In de omgeving werden als snel vier verdachten aangehouden: een 17-jarige inwoner van Heerenveen, een 18-jarige inwoner van Heerenveen, een 16-jarige inwoner van Heerenveen en een 18-jarige inwoonster van Sintjohannesga. De vier zijn overgebracht naar het bureau. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De oorzaak van de mishandeling wordt nader onderzocht.

Leeuwarden: inbraak
Zaterdagochtend is ingebroken in een pand aan de Halingerstraatweg. Een raam was ingeslagen met een steen. Vervolgens is een computer, die dicht bij het raam stond, gestolen. Aangifte moet nog worden gedaan. De technische recherche zal een onderzoek instellen.

Sneek: weerbarstige verdachte
Zaterdag omstreeks 04.50 uur wilde de politie een 31-jarige automobilist uit Beilen controleren op de Looxmagracht. Hierop ging de auto er met hoge snelheid vandoor. De verdachte reed rechtdoor, de Monnikstraat in. Daar parkeerde hij het voertuig op de weg, met de voorzijde naar links gekeerd, zodanig dat er geen verkeer langs kon. De verdachte wilde of kon de sleutel van de auto niet geven, waarop is deze is weggesleept. De man weigerde ook te blazen. De man is ingesloten. Getracht zal worden de sleepkosten op de man te verhalen.

Drachten: fietsendief aangehouden
Zaterdag om 06.30 uur zag de politie dat een 29-jarige inwoner van Drachten een fiets aan het stelen was in het winkelcentrum De Wiken. Hij was bezig met het achterwiel van de fiets. Hierop is de man aangehouden in de buurt van Middelwyk. De man ontkende eerst, maar zag al snel in dat ontkennen weinig zinvol was. Hierop is de man overgebracht naar het bureau. Hier verklaarde hij de fiets te hebben gestolen bij een woning aan de Engwerd.

Leeuwarden: aanhouding verdachte
Zaterdag omstreeks 08.20 uur bekeek de politie een auto, die stond geparkeerd aan de Arendstuin. In de auto bevond zich een naakte man, 25 jaar en woonachtig in Amsterdam. Nadat de man wakker was gemaakt en zich aankleedde zag een agent dat de man iets wegmoffelde. Hierop is de man aangehouden terzake de Opiumwet, waarna de auto werd doorzocht. In totaal werden zeven wikkels met daarin wit poeder aangetroffen. De man is overgebracht naar het bureau en voorgeleid.

Surhuisterveen: autos vernield
Zaterdagochtend zijn diverse vernielingen gepleegd aan autos die stonden geparkeerd aan de Johan ter Schoeleweg. Zo zijn ruitenwissers omgebogen, evenals antennes en zijn ook voertuigen bekrast. Reeds drie mensen hebben aangifte gedaan.