Skatebond Nederland

Persbericht Skatebond Nederland

Kenny Pierloot wint 60 km in Alem

Kenny Pierloot uit het Belgische Oostende is zaterdag winnaar geworden van de vierde etappe van de Univé Topcompetitie in het Gelderse Alem. De rijder uit de ploeg van Rollerblade/Storm was na 60 km de snelste van het peloton. Het was zijn eerste triomf dit seizoen. Pierloots landgenoot Luc Bartholomeeussen werd tweede met het vrijwel te verwaarlozen verschil van drieduizendste seconde op nummer drie, Roel van Hest uit Apeldoorn. Arjan Mombarg uit Vorden, die vierde werd, leidt het klassement na vier langeafstandswedstrijden. De vijfde en laatste etappe van de Topcompetitie is zondag 19 september in Eindhoven.

Ruim 25 kilometer lang was er een kopgroep geweest van vier: Marcel Oosten uit Oudehorne, Hans van de Wetering uit Noordeinde, Henry Visscher uit Rouveen en Andries Minderhoud uit Grijpskerke. Zij hadden zich met nog ruim 35 km te gaan van het peloton losgemaakt. Geen van de vier vormde een gevaar voor de hoogste plaatsen in het klassement. Daarom werden vanuit het peloton niet direct inspanningen geleverd door Arjan Mombarg, die op dat moment tweede stond, Frank Fiers die derde stond en Bartholomeeussen (vierde) om de gevluchten terug te halen. Maar de ploeg van Kenny Pierloot oefende wel controle uit. De voorsprong werd nooit groter dan 48 seconden. Met de finale in zicht werden de vluchters weer ingelopen door de grote groep.
In het begin van de wedstrijd, een letterlijke ronde rond de kerk van 4600 meter, probeerden de Belg Sven Depoorter en Geert Plender uit Kamperveen weg te rijden. Daarna deed Luc Bartholomeeussen een poging. Vervolgens probeerde Depoorter het opnieuw. Jan van Loon uit Leeuwarden voegde zich bij hem. Het bleef bij schermutselingen, waarna de kopgroep van vier zich vormde.
Achter leider Mombarg (105 punten) staat Frank Fiers nu tweede in het klassement van de Topcompetitie (102), gevolgd door Bartholomeeussen (101). De Australiër Michael Byrne, die na drie etappes aan kop stond, is gezakt naar de vierde plaats omdat hij zijn positie niet kon verdedigen. Hij is al in Italië voor het wereldkampioenschap, dat daar van 4 tot en met 11 september wordt verreden. Ook de meeste van de Nederlandse geselecteerden gingen niet van start in Alem; zij hadden 's ochtends nog een centrale training afgewerkt in Genemuiden.

Dames
Hilde Goovaerts uit het Belgische Zemst voegde bij de vrouwen, die 41,5 km reden, weer een overwinning toe aan haar lijst. Met haar landgenotes Sandra Maes op de tweede en Annelies van Miert op de derde plaats was het erepodium geheel Vlaams.
Bij de dames-2 won de Deense Catrine Grage, voor Baukje Bonnema uit Kollum en Anniek ter Haar uit Dedemsvaart.
De leidende groep bestond uit negen vrouwen. Er waren geen echte ontsnappingspogingen. Met nog twee ronden van 4,6 km te gaan had de Deense Grage een lichte voorsprong, maar bij het ingaan van de laatste ronde was ze weer ingelopen.

B-rijders (50 km)
Junior Gerard Pas uit Rijssen won de wedstrijd bij de B-rijders. Endie van Laar uit Otterlo werd tweede, Jochem Janssen uit Eindhoven derde en Gerard van Veen uit Terschuur vierde. De vier waren in de eerste helft van de race ontsnapt uit het peloton en werden niet meer teruggezien. In het begin waren er plaagstootjes geweest van Robert la Fontaine uit Amsterdam, Erwin Wartenhorst uit Abbekerk en Geert Kruims uit Een.
Frans van Winden uit Bergschenhoek staat aan kop in de rangschikking (112 punten), voor René Smit (111,2) uit Rouveen en Stephan Wielinga (106,1) uit Wolvega.

C-rijders (41,5 km)
De C-wedstrijd was een prooi voor Arjen Klaversma uit Mantgum. Hij versloeg in de eindsprint Pieter Lassche uit Rouveen (tweede) en Klaas van de Wal uit Harkema (derde). Het peloton ging in gesloten formatie op de eindstreep af.
Christian Gert Hoen uit Wolvega werd eindwinnaar van de Appie Zomer-bokaal over elf wedstrijden. Pieter Lassche eindigde ook hier als tweede, Wim Kwakkel uit Utrecht als derde. Hoen won twee wedstrijden in de competitie en toonde zich het hele seizoen een regelmatige rijder. Hoen: "In het begin van het seizoen reed ik niet zo geweldig, maar daarna ging het steeds beter. Op het laatst had ik zoveel voorsprong dat ik alleen Pieter Lassche nog maar in de gaten hoefde te houden."

Veteranen (41,5 km)
Bij de veteranen won Carlo van der Zwan uit Heerde zowel de dagprijs als het eindklassement om de Paul van Vilsteren-bokaal over acht wedstrijden. Jean-Luc Ostyn uit het Belgische Kortrijk eindigde als tweede in de etappe en ook in het klassement. Derde in de strijd om de dagprijs werd Rob Schilders uit Lievelde. René van der Meulen moest genoegen nemen met de derde plek in het eindklassement; hij had zich op de valreep nog laten verdringen door Ostyn.
Van der Zwan ging al vroeg in de race alleen op pad. Ongeveer halverwege de koers voegden Ostyn en Kees Cijsouw uit het Zeeuwse Groede zich bij hem. Cijsouw kon het niet volhouden en moest zich na enkele kilometers laten terugzakken. Van der Zwan en Ostyn bleven samen weg. Ze kregen een voorsprong van 1 minuut en 10 seconden. Voor Van der Zwan maakte het winnen van de Van Vilsteren-trofee zijn seizoen goed na zijn pech op het NK in Vorden. Daar zag hij een zekere podiumplaats in rook opgaan door een valpartij kort voor de finish.

Meer info: www.skatebond.nl

E-mail: info@skatebond.nl

Over de Univé competities

Univé Verzekeringen, hoofdsponsor van de Skatebond Nederland (SBN), heeft haar naam verbonden aan
twee grote nationale skeelercompetities: de Univé Topcompetitie, bestaande uit vijf grote marathons op de weg
en de Univé World on Wheels (WOW), bestaande uit zestien 'rondjes om de kerk'. Het 'rondje om de kerk',
afgekeken van het wielercriterium, is de traditionele vorm waarin in Nederland skeelerwedstrijden worden georganiseerd.
Deze wedstrijden worden al ruim vijftien jaar met groot succes georganiseerd vooral in Oost- en Noord-Nederland,
maar ook bijvoorbeeld in Purmerend en Westkapelle. Univé zorgt samen met de Skatebond Nederland voor animatie
van het publiek rondom de WOW-wedstrijden. Ook wordt voorlichting gegeven over de skeelersport.

Over de Skatebond Nederland (SBN)

De SBN is in 1992 opgericht met het doel om structuur te bieden aan het groeiende aantal professionele
skeelerwedstrijden, skeelertoertochten en skeelerverenigingen in Nederland. Sedert 1999 behartigt de SBN
ook de belangen van de overige takken van de populaire skatesport, waaronder het recreatieve inline skaten en
het aggressive skaten. NOC*NSF erkent de SBN als enige vertegenwoordiger van de skatesport in Nederland.
Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet de SBN als een belangrijke partner in het bereiken van een
veilige beoefening van de skatesport op de openbare weg. De SBN is aangesloten bij de Fédération Internationale de
Roller Skating (FIRS) en de Conféderation Européenne de Roller Skating (CERS).
Univé Verzekeringen is sedert 1998 hoofdsponsor van de SBN. Voor meer informatie zie www.skatebond.nl

Skatebond Nederland

www.skatebond.nl