PERSBERICHT - 2004-08-25

Nederlands toeristisch tv-programma begint najaarsserie

Bestemming Nederland: lekker weg in de herfst

Van de ruim 18 miljoen vakanties, die Nederlanders in eigen land doorbrengen, is tweederde kort. Dat betekent een paar dagen midweek of weekend naar stad of (platte)land). Anders gezegd, lekker even weg van de eigen wereld.

De najaarsserie van Bestemming Nederland (het enige puur Nederlandse, toeristisch televisieprogramma), die op zaterdag 28 augustus begint, richt zich daarom met nadruk op de vakantiegangers die komende herfst en winter er enkele dagen op uit willen trekken.

Nieuw dit jaar is dat er naast pittoreske, landelijke gebieden ook afleveringen zijn, waarin steden centraal staan. In de komende weken zijn bijvoorbeeld Rotterdam, Den Haag, Alkmaar en Breda aan de beurt. Bestemming Nederland wordt gemaakt in opdracht van RTL 4 door IdtV/Cumulus in samenwerking met het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Het programma blijkt inmiddels razend populair. De eerste serie vorig jaar trok vele miljoenen kijkers.

Het eerste deel dit voorjaar en begin deze zomer haalde gemiddeld 815.000 kijkers. Op avonden dat er WK voetbal werd gespeeld, trok het programma ruim een half miljoen visuele gasten. Ook de herhalingen in de zomer gedurende Tour de France, Wimbledon en Olympische spelen bleken voor veel Nederlanders interessante kijkstof.

Voor Nederlanders is vakantie sowieso een vast, en niet meer weg te denken, onderdeel van hun leven. De zomervakantie is nog niet voorbij, of er wordt al weer gedacht aan de herfstvakantie of aan een leuk Nederlands weekendje weg in november, aldus NBTC-woordvoerder Rien van den Anker.

Feit is ook dat steeds meer mensen zich tevoren goed (willen laten) informeren, hetzij via internet, hetzij via een ontspannen maar informatief televisieprogramma. Mensen combineren televisie kijken graag met het vergaren van toeristische tips, die ze later ook zelf kunnen gebruiken.

Deel twee van de serie 2004 kent negen afleveringen. De eerste, komende zaterdag, gaat over Rotterdam. In vergelijking met vorig jaar is de opzet van het programma iets gewijzigd. In plaats van één worden er nu twee groepjes vakantiegangers op vakantie en een markante regiobewoner gevolgd. De drie presentatoren zijn weer Joris Lutz, Stella Gommans en Mariska van Kolck (foto).

De uitzendingen zijn steeds op zaterdag op RTL4, beginnen om18.55uur en duren een half uur. De herhaling is op de zondagmorgen erna, om 9.40 uur.