Ingezonden persbericht

Oogzorg Himalaya gaat Wereldwijd

BLOEMENDAAL, 20040827 -- Oogzorg Himalaya wijzigt haar naam in Oogzorg Wereldwijd op 28 augustus 2004. De organisatie introduceert bij de viering van het twintigjarig bestaan van de Stichting de nieuwe naam en huisstijl. Bovenal viert zij samen met vrijwilligers, donateurs en relaties twintig jaar succesvol opereren in en rondom het Himalaya gebied in het belang van de bijna 1.000.000 behandelde patiënten. De achterliggende reden voor de naamswijziging is de toenemende vraag aan het adres van Oogzorg Wereldwijd naar medische ondersteuning bij bestrijding van blindheid buiten het oorspronkelijke werkterrein. Oogzorg Wereldwijd vindt het haar verantwoordelijkheid om opgedane kennis en ervaring wereldwijd in te zetten.


De Wereld Gezondheid Organisatie schat dat er 50.000.000 mensen in de wereld zijn, die zich door hun blindheid niet zonder hulp kunnen voortbewegen.
Behandelbare en dus onnodige blindheid komt voornamelijk voor in ontwikkelingslanden als gevolg van slechte hygiëne, primitieve woonomstandigheden, eenzijdige voeding en gebrek aan goede medische voorzieningen. Elk jaar komen daar vele duizenden nieuwe blinden bij.

In de afgelopen jaren werd een groeiend beroep gedaan op de opgebouwde kennis van de organisatie vanuit andere Aziatische landen en ook daarbuiten.

Stichting Oogzorg Himalaya werd op 28 augustus 1984 opgericht als Oogkamp Himalaya met als doel het bestrijden van onnodige en vermijdbare blindheid in het Himalaya-gebied, met name in Nepal. In de beginjaren werd hulp verleend in de vorm van zogenaamde oogkampen waar Nederlandse oogartsen, samen met Nepalese collega's, de bergen introkken om in dorpjes blinde mensen te opereren.
Aanvankelijk werden deze expedities geheel vanuit Nederland geregeld en bemand maar vanaf 1989, sinds de vestiging van een regionaal kantoor in Kathmandu, gebeurt dit in toenemende mate vanuit Nepal.
Geleidelijk groeide het inzicht dat directe hulp weliswaar veel blije mensen oplevert, maar geen verbetering biedt op langere termijn. Structurele steun, gebaseerd op het principe van zelfwerkzaamheid, is uiteindelijk veel beter voor de ontwikkeling van de oogzorg in een land. Nog steeds financiert de organisatie jaarlijks oogkampen in de landen waar zij projecten heeft, maar nu bijna uitsluitend met lokale oogartsen en hun assistenten.
Verbetering van de infrastructuur werd een doel, en in 1993 kon het door de organisatie gefinancierde oogziekenhuis in Pokhara, Nepal haar deuren openen.
Daarom wijzigde in 1995 de naam in Stichting Oogzorg Himalaya, want de hulp was inmiddels gedifferentieerder geworden.
Ook kennisoverdracht en training werden hoekstenen van de hulpfilosofie. De Nepalese oogziekenhuizen in Pokhara en in Birtamod fungeren als internationale opleidingscentra voor lokale oogartsen en oogheelkundig assistenten.

Inmiddels had het werkterrein van de Stichting zich uitgebreid naar andere landen in het Himalaya-gebied, zoals Tibet, India en China.
Sinds 2002 werkt de organisatie ook over de grenzen van het Himalaya-gebied, in andere Aziatische landen en daarbuiten.

Oogzorg Wereldwijd blijft zorg houden voor het Himalaya-gebied. De activiteiten in Nepal worden onverminderd en met dezelfde inzet voortgezet. Maar de ontwikkeling die een paar jaar geleden op gang kwam en waarvan de activiteiten in Indonesië, Bangladesh, Djibouti, Ethiopië en Ghana, het gevolg zijn, is nu benoemd. Daarom heet de organisatie vanaf 28 augustus 2004 Oogzorg Wereldwijd.




Ingezonden persbericht