Gemeente Nijmegen

Zilveren Waalbrugspeld voor de heer H.B. Jacobs

De heer H.B. Jacobs (69) ontvangt op 28 augustus de gemeentelijke onderscheiding de Zilveren Waalbrugspeld. Henk Jacobs is sinds 1969 lid van Biljartvereniging De Zon in Lent.

In Lent aan de Oosterhoutsedijk staat de oudste uitspanning van Lent, café De Zon. Een herberg-boerderij met stalling, waarvan de geschiedenis terug gaat tot ver voor de gierpont naar Nijmegen en postkoets naar Tiel. De familie Jacobs runt het café De Zon vanaf het begon van de 20e^ eeuw.

Henk Jacobs speelt al vanaf zijn vijftiende biljart. Hij is begonnen bij de Nijmeegse Biljart Bond en is vanaf 1973 actief bij de Betuwse Biljart Bond. Dit jaar speelt hij meer dan 50 jaar biljart in competitieverband. Zijn grootste verdienste is de oprichting van Biljartvereniging De Zon in Lent. De eerste twintig jaar was hij secretaris van deze vereniging. Nu beheert hij al meer dan tien jaar de penningen die bij onderlinge totowedstrijden ten behoeve van de biljartclub worden ingelegd. Meer dan 30 jaar is hij het aanspreekpunt voor de samenstelling vertrektijden en vervanging van de teams. Daarnaast verzorgt hij bij alle spelen de gratis koffie en een consumptie.

Tenslotte is Henk de oprichter (in 1993) en trainer van de eerste Lentse Vrouwenbiljartgroep, De Lentse Stoten. Sinds de oprichting spelen zo'n acht deelnemers op de wekelijkse woensdagavond een spelletje biljart.

Op zaterdag 28 augustus ontvangt Henk Jacobs ter gelegenheid van 35 jarig bestaan van Biljartvereniging De Zon, om 16.30 uur de Zilveren Waalbrugspeld van loco-burgemeester Hans van Hooft. De uitreiking is in Café De Zon aan de Oosterhoutsedijk 16 te Lent.