Gemeente Leiden

Muzikale Themaweek zet stedenbanden op evenementenkalender

De stedenbanden met Oxford (Engeland), Juigalpa (Nicaragua), Buffalo City (Zuid-Afrika) en Toruñ (Polen) organiseren van 28 augustus tot 4 september de themaweek 'Leiden Internationaal Muzikaal'. De eerste themaweek -'Leiden Internationaal Culinair'- was in 2003 een groot succes. In de muzikale week wordt er een zeer divers muziekprogramma gepresenteerd, op diverse locaties en met muziek die representatief is voor Leiden en haar zustersteden van Leiden.

Een programmaboekje geeft een overzicht van de optredens en vermeldt in kort bestek iets over de stedenbanden en de ten gehore te brengen muziek. Dit boekje is gratis te verkrijgen bij Stadhuis, Stadsbouwhuis, Leidse Schouwburg, Centrale Bibliotheek Nieuwstraat, K&O, LAK-theater, en Leiden Promotie/VVV.

De muzikale week gaat op zaterdag 28 augustus van start op de Beestenmarkt, met een muzikaal programma van 10.00 uur tot 16.00 uur en informatiestands van de stedenbanden. Zondag is er van 15.00 uur tot 17.00 uur een programma op de Burcht, met Zuidafrikaanse strijdliederen van het koor Jan en Alleman en Latijnsamerikaanse liederen door de Leidse groep TUNA Femina. Maandagavond treedt de Toruñse rockband Gribojedow op. Locatie: café 'La Rocka', Nieuwe Beestenmarkt. Aanvang: 21.00 uur Dinsdagavond brengt het Jeugd Symfonie Orkest Rijnstreek van 19.30 tot 20.30 uur een klassiek internationaal programma op het Stadhuisplein. Woensdagavond treedt Gribojedow om 21.00 uur weer op in café 'La Rocka'. Donderdag speelt de Snake Charming (Poolse klezmermuziek) op de Burcht, van 19.30 tot 22.00 uur. Zaterdag 4 september vindt de afsluiting van Leiden Muzikaal Internationaal plaats. (Zie bijlage voor programma) Op de Beestenmarkt brengt een draaiorgel internationale muziek ten gehore. In het Leidse Volkshuis wordt vanaf 20.30 uur een programma geboden met Poolse liedjes, Latijns-Amerikaanse muziek, Ierse dans en de Marokkaans-Nederlandse muziekgroep Thidryn. De entreeprijs is E 10.

De bibliotheek Nieuwstraat heeft de hele week een expositie 'Muziek uit de collectie', met muziekliteratuur uit Polen, Engeland, Nicaragua en Zuid-Afrika.

Het ligt in de bedoeling om elk jaar in de eerste week vaan september een 'Leiden Internationaal Week' te organiseren, met telkens een ander thema. Hiermee willen de gezamenlijke stedenbandstichtingen de zustersteden dichter bij de Leidse bevolking brengen. Nadere informatie: Carel van Ingen, coördinator stedenbanden, tel. (071) 516 70 29.


---- --
Muziekprogramma Stedenbandavond zaterdag 4 september

Het programma begint om 20.30 uur

20.30 uur: "The Danton Sisters"
Twee jonge danseressen, die heel goed Iers kunnen dansen en muziek maken, o.a. op Tinwhistle.

21.30 uur: Helga Kruse en Jan Stap
Zij brengen een grotendeels Pools repertoire.
Helga zingt en is geschoold in Oost-Europese zang, o.a. is zij dirigente van het Oost-Europakoor Mila. Zij wordt begeleid door Jan op accordeon en gitaar.

21.50 uur: Het duo "Sonero"
Dit duo bestaat uit Rieuwert en Judien en brengt een breed Latijns-Amerikaans repertoire met zang, harp, gitaar en fluiten. Judien zingt en Rieuwert begeleidt.

22.45 uur: "Thidrin"
Thidrin is een Marokkaanse Band, die hun eigen nummers in het Berbers schrijft en uitvoert. De band bestaat uit 7 Marokkaanse muzikanten en 1 Nederlandse muzikant. Instrumenten: gitaren, basgitaar, fluiten, viool, drums, derbouka, bendirs, conga en andere percussie. De band brengt een zeer swingend repertoire.

com0252


---- --