STUDIO ANTHON BEEKE

Nieuwe tweejaarlijkse prijs voor grafisch ontwerpen

NIEUWE TWEEJAARLIJKSE PRIJS VOOR GRAFISCH ONTWERPEN

Tijdens het symposion 'Aanplakken toegestaan' is de instelling van de Anthon Beeke Prijs bekendgemaakt. Deze prijs zal tweejaarlijks worden uitgereikt aan iemand die van grote betekenis is (of is geweest) voor het grafisch ontwerpvak in de breedste zin van het woord. Dat kan een ontwerper zijn, maar ook iemand uit een andere discipline die veel voor het grafisch ontwerpen betekent.
De Anthon Beeke Prijs bestaat uit een geldbedrag van 2.500 euro, een tentoonstelling in het museum voor grafische vormgeving De Beyerd in Breda en de versierselen die behoren bij de Anthon Beeke Prijs, gemaakt door Swip Stolk.
Het symposion 'Aanplakken toegestaan' werd zaterdag 28 augustus gehouden ter gelegenheid van het 50-jarig werkjubileum van Anthon Beeke. Veertig jaar daarvan werkte hij als grafisch ontwerper. De eerste winnaar van de Anthon Beeke Prijs is grafisch ontwerper Chaz Maviyane Davies (1952, Zimbabwe). Chaz Maviyane-Davies, ook wel 'de guerilla van de grafische vormgeving' genoemd, behandelt in zijn werk al meer dan twintig jaar zulke uiteenlopende onderwerpen als consumentisme, gezondheid, voeding, sociale betrokkenheid, milieu en mensenrechten.
Het comité van aanbeveling voor de prijs, bestaande uit Sacha Happée (bureaumanager van Studio Anthon Beeke), Frank Tiesing (directeur van De Beyerd) en Andrew Fallon (design consultant en bestuursvoorzitter van het NAGO, Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers), fungeerde bij de keuze van de eerste winnaar als jury.