BNO/GRAFISCHE CULTUURSTICHTING

Grafische Cultuurprijs voor Anthon Beeke

GRAFISCHE CULTUURPRIJS VOOR ANTHON BEEKE
Grafisch ontwerper Anthon Beeke (1940, Amsterdam) heeft de Grafische Cultuurprijs 2004 ontvangen. De uitreiking, door Wim Crouwel, vond plaats op 28 augustus in Het Compagnietheater te Amsterdam, tijdens het symposion 'Aanplakken toegestaan', dat speciaal voor Beeke was georganiseerd, mede ter gelegenheid van zijn 40-jarig jubileum als ontwerper.
Wie Anthon Beeke niet kent, moet in elk geval zijn werk kennen en in het bijzonder zijn affiches, waarvan hij er vele honderden heeft ontworpen, onder andere voor het Zuidelijk toneel/Globe, Toneelgroep Amsterdam en het Stedelijk Museum. Kenmerkend voor het werk van Beeke zijn zijn vernieuwende, verrassende en grensverleggende ideeën en concepten en de toepassing van duidelijke, directe en soms provocerende beeldtaal. Dat geldt behalve voor zijn affiches, ook voor zijn ontwerpen voor onder andere tentoonstellingen, boeken en tijdschriften, huisstijlen en beeldmerken, postzegels, verpakkingen en commercials.
Reden om Beeke de Cultuurprijs te geven is dat zijn werkwijze en zijn werk een voorbeeld zijn geweest - en zijn - voor veel andere, jongere ontwerpers en dat hij aldus een grote bijdrage heeft geleverd aan de vernieuwing van het grafisch ontwerpen. Daarnaast is Anthon Beeke in het buitenland, mede door vele bekroningen en exposities van zijn werk, een boegbeeld van het Nederlandse grafisch ontwerpen en de Nederlandse grafische industrie.
De Grafische Cultuurprijs wordt met onregelmatige tussenpozen toegekend aan een persoon, bedrijf of instelling die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de grafische cultuur in Nederland. Toekenning van de prijs geschiedt door de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) en de Grafische Cultuurstichting met medewerking van Proost & Brandt Papier. De prijs bestaat uit een bijzondere oorkonde. Voor Anthon Beeke mondde dit uit in een grafisch object: een pallet affiches, in de vorm van een totempaal, ontworpen door René Knip. Flevodruk Harderwijk drukte de (vier verschillende) affiches.
Het is overigens niet de eerste keer dat Beeke wordt onderscheiden. In 1986 ontving hij de Werkman-prijs van de Gemeente Amsterdam en in 1999 eindigde hij op de vijfde plaats bij de verkiezing van 'de ontwerper van de eeuw' (na Piet Zwart, Gerrit Rietveld, Benno Premsela en Wim Crouwel).

NB
Anthon Beeke weet niet dat hij de Cultuurprijs ontvangt. Dat moet zo blijven tot zaterdag 28 augustus 17.00 uur.

NADERE INLICHTINGEN
Alwin van Steijn (Cultuurstichting: 020-5435413 of 06-51442070) Sacha Happée (Studio Anthon Beeke: 020-4194419)

FOTO
Een recente foto van Anthon Beeke kan per e-mail worden toegezonden.

BIOGRAFIE
Een biografie van Anthon Beeke kan per e-mail worden toegezonden.

GRAFISCHE CULTUURPRIJS
In het verleden werden onderscheiden:
Frans Spruijt (1989)
Koninklijke PTT Nederland (1991)
Henk van Stokkom (1993)
Randstad Holding nv (1994)
Omroepvereniging VPRO (1997)
Pieter Brattinga (1998)
Cor Rosbeek (1999)
Ada Stroeve (2000)
Stichting Schrijvers School Samenleving (2001)
Hugues Boekraad (2002)
Henk Gianotten (2003)

28 aug 04 17:00