ST. OPENLUCHTTHEATER LOCHEM

Normaal terug naar de wortels

Persbericht Windstreken Festival 2004 te Lochem

LOCHEM 7 juni 2004 - De Achterhoekse band Normaal keert na 29 jaar terug naar de wortels. Die liggen in openluchttheater De Zandkuil in Lochem. Daar begon het in 1975 allemaal voor zanger Bennie Jolink en de zijnen, tijdens het eerste jaarlijks terugkerende popfestival van Nederland (1968-1986).

Na jarenlang maar weinig te zijn gebruikt, is nu ook het zeer fraaie openluchttheater op/in de Lochemse Paasberg helemaal terug. Op zondag 29 augustus wordt daar het Windstreken Festival 2004 gehouden, met Normaal als hoofdact. Het is een vurige wens van Bennie Jolink om nog eens terug te keren op de geboortegrond van de band. Die wens gaat nu dus in vervulling.

Normaal speelt in de nieuwe (theater-)bezetting met naast Jolink, de oudgedienden Willem Terhorst en Alan Gascoigne en de relatieve nieuwkomers Tessa Boomkamp (bekend van Marco Borsato), Roel Spanjers en Jan de Ligt. Maar er is meer, want daarnaast treedt de groep Old Ni-js op, met daarin de (oud-)Normaalleden Jan Manschot/Brekken Jan Schampschot (drums) en Ferdi Joly/Frederik Puntdroad (gitaar) en Willem Terhorst/Wimken van Diene (bas). Deze unieke combinatie zorgt voor een goed overzicht van het Normaal-repertoire door de jaren heen. Door de ruim opgezette locatie is het ook voor oudere - en heel erg jonge - Normaalfans een goede gelegenheid om de groep nog eens live te zien en herinneringen op te halen aan de oude Lochemse festivalsfeer.

Het Windstreken Festival is inmiddels toe aan de tweede editie. Vorig kwam het veelbelovend uit de startblokken met bands als Boh Foi Toch en Rapalje. Voor dit jaar staan verder op het festivalprogramma: JW Roy & Band en Jan Ottink & de Hemel. JW Roy is veruit de beste vertegenwoordiger van de Americana - in ons land en verraste onlangs met de nieuwe cd waarvan kenners zeggen dat hij vele van zijn Amerikaanse voorbeelden voorbij is gestreefd in kwaliteit. Zijn muziek is vergelijkbaar met die van artiesten als John Hiatt en Bruce Springsteen. Van die laatste is ook het nummer 'Better Days', dat deze week door JW Roy op single is uitgebracht.
Jan Ottink & de Hemel is een in het oosten van het land zeer bekende band die zowel Nederlandstalige en dialectnummers op het repertoire heeft staan. Zanger Jan Ottink maakte vorig jaar indruk als zingende presentator van het Windstreken Festival en daar opnieuw voor gevraagd.

Het festival wordt op zondag 29 augustus gehouden van 13.30 tot 19.00 uur. De kaartverkoop gaat op dinsdag 22 juni van start bij de VVV Lochem. Kaarten kosten 18,50 euro. Reserveren is mogelijk via www.lochemcultureel.nl. Dan kosten de kaarten evenveel als aan de dagkassa: 20 euro.

---

Noot voor de redactie,