Gemeente Edam-Volendam

Nieuwsberichten

24-08-2004
Waterland on Wheels 2004
Zondag 29 augustus

Handbiken

Waterland On Wheels 2004: nu ook open voor handbikers en wheelers!

De gezamelijke IJsverenigingen uit de regio Waterland Oost organiseren zondag 29 augustus voor de zesde keer 'Waterland On Wheels'. Hoofdsponsor van dit evenement is Nemass De Boer. Deze recreatieve toertocht kan met skeelers of inline skates worden gereden over een grotendeels geasfalteerd parcours. Wheelers en handbikers kunnen dit jaar voor het eerst meedoen aan 'Waterland On Wheels'. Een prachtige gelegenheid om er een dagje sportief op uit te gaan!

Sportservice Noord-Holland voert sinds 2000 in Zaanstreek/Waterland het Samenwerkingsverband Aangepast Sporten uit. De gemeenten Beemster, Edam/Volendam, Wormerland, Waterland en Zaanstad leveren momenteel hun financiële bijdrage voor de continuering van dit project. De doelstelling van het project is om mensen met een beperking te stimuleren tot sportdeelname. Daarnaast ondersteunen zij verenigingen of organisaties die een aangepast sportaanbod hebben of willen opzetten. Voor de uitvoering van het project is Diane van den Brand aangesteld. Zij kwam met het idee de organisatie van ' Waterland On Wheels' te benaderen met de vraag of ook wheelers en handbikers mee konden doen aan deze tocht.

Wheelen is het voortbewegen met een hoepel-aangedreven 'racerolstoel' . Handbiken is in principe fietsen op armkracht waarbij gebruik wordt gemaakt van een zogenaamde handbike. Juist voor mensen met een lichamelijke of chronische beperking is een handbike een ideaal hulpmiddel voor vervoer, therapie, fitness, recreatie en.....sport. Wheelers en handbikers kunnen dit jaar dus voor het eerst meedoen aan 'Waterland On Wheels': een sportieve krachtmeting tegen anderen of tegen jezelf.

Omdat het dit jaar voor het eerst is dat wheelers en handbikers kunnen deelnemen is ervoor gekozen ons te beperken tot een tocht, namelijk de Kleine Waterland Oosttocht. De route loopt door een stuk prachtige natuur die voert langs dijken, polders en natuurreservaten en prachtige Waterlandse dorpjes en havenplaatsen. Deze tocht is zo'n 20 kilometer en kan door een extra lus te rijden zelfs worden uitgebreid tot 40 kilometer. Deze afstanden zijn een mooie uitdaging voor de wheelers en handbikers die een toertocht willen maken langs de prachtige dorpen van Waterland. Mocht er genoeg animo blijken te zijn, dan kan wellicht volgend jaar worden bekeken of ook de andere afstanden, waarbij een oversteek met de Marken-expres is ingebouwd, kunnen worden verreden.

Inschrijving en start

Op zondag 29 augustus zal worden gestart vanaf verschillende startplaatsen. De deelnemers kunnen zich vanaf ongeveer 9.30 uur inschrijven, waarna tussen 10.00 uur en 12.00 uur gestart kan worden. Alle stempelposten blijven open tot 15.00 uur. Dit betekent dat elke deelnemer de gekozen route voor deze tijd voltooid moet hebben. Het inschrijfgeld is tot 15 jaar 2,50 en vanaf 15 jaar 5,00.

U ontvangt na betaling van uw inschrijfgeld uw startbewijs dat tevens dient als stempelkaart en routekaart. De inschrijving vindt plaats bij de startplaatsen. De startplaatsen zijn aan de vlaggen te herkennen en dienen teven s als Koek en Zopie. Op onderstaande plaatsen kan worden ingeschreven:

Startplaatsen: (Kleine Waterland-Oost)

Broek in Waterland - KeboMeubel langs N247

Ransdorp - Bloemendaler Gouw

Holysloot - afslag Blijkmeer

Ilpendam - nabij de Hofbrug

Purmerend - hoek Westerweg/Groeneweg

Veiligheid

De organisatie wil het risico voor de deelnemers zo veel mogelijk beperken. Het dragen van een valhelm is dan ook verplicht! Voor mensen die zelf geen helm hebben, zal op de dag zelf een beperkt aantal helmen te huur zijn. Afgezien van alle mogelijke voorzieningen om de veiligheid van de deelnemers tot het minimum te beperken geschiedt het verrijden van de toertocht geheel op eigen verantwoording en risico. De organisatie hoopt op mooi weer en veel deelnemers. Voor meer informatie kunt u kijken op de website www.waterland-oost.nl

Geïnteresseerden die met een handbike of wheeler willen deelnemen aan deze sportieve tocht willen wij graag vragen zich aan te melden bij de regiomedewerker aangepast sporten in Zaanstreek/Waterland. Door uw aanmelding krijgt zij een goede indruk van het aantal te verwachten rijders en kan zij u op de hoogte houden indien er onverhoopt bijzonderheden zijn rondom deze tocht. U kunt zich aanmelden bij: Sportservice Noord-Holland, Diane van den Brand (regiomedewerker aangepast sporten Zaanstreek/Waterland), telefoon: (075) 653 99 71 of e-mail: dvandenbrand@sportservicenoordholland.nl . Voor overige vragen omtrent de tocht kunt u terecht bij Jaap Blakborn, telefoon: (020) 403 31 75 of e-mail: jaapblakborn@cs.com