Provincie Utrecht

Persbericht

3 Miljoen euro voor restauratie kasteel Amerongen

29-8-2004
Gedeputeerde Staten willen 3 miljoen euro beschikbaar stellen voor het herstel van kasteel Amerongen. Het kasteel is sinds 2002 voor het publiek gesloten, vanwege achterstallig onderhoud en problemen met de brandveiligheid en elektrische installaties. Een nieuw toekomstscenario voor het kasteel en de omgeving moet uitkomst bieden. Over deze nieuwe koers is inmiddels overeenstemming bereikt tussen het college van GS, de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en het interim-bestuur van de Stichting Kasteel Amerongen.

De restauratie van Kasteel Amerongen kan volgens planning in 2005 beginnen, nadat hie rvoorsubsidiedoorhetrijkisverleend.Intotaal is met de uitvoering van het restauratieplan circa 30 miljoen euro gemoeid. GS stellen voor om een substantieel deel van de kosten voor provinciale rekening te nemen. Het gaat om een eenmalige provinciale bijdrage; zo kan een start gemaakt worden met de omvangrijke conservering en restauratie van de `roerende objecten' in het interieur van het kasteel. Het gaat daarbij o.a. om het herstel van de kostbare 17de eeuwse meubels, diverse historische portretten, prenten, vloerkleden, gordijnen en andere textielwerken. Voor dit restauratiewerk wordt door het rijk geen subsidie verleend. Omdat de staat van onderhoud van bepaalde gedeelten van deze `mobiele' collectie zeer matig tot slecht is, heeft dit werk in het totale restauratieplan een hoge prioriteit.

Meer ruimte als kasteelmuseum
Het vernieuwde kasteel Amerongen krijgt in de nieuwe opzet méér ruimte voor museale presentaties; hiervoor wordt o.a. het souterrain gebruikt. Eenmaal hersteld, geeft het kasteel een levendig tijdsbeeld van de jaren 1920, toen het huis werd bewoond door de adellijke familie Bentinck. Het bestuur van kasteel Amerongen hoopt in het complex ook een restauratie-atelier voor museale voorwerpen te kunnen oprichten. Het gebruik van het kasteel als toeristische trekpleister wordt vergroot met verbetering van de horeca, vestiging van een toprestaurant en eventuele overnachtingen in het Poortgebouw. Het restauratiewerk kan terplekke gevolgd worden, maar geïnteresseerden kunnen ook via webcams inloggen op internet. Eind 2008 is de restauratie merendeels gereed.

"Goede balans"
De toekomstplannen zitten volgens het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht evenwichtig in elkaar. Er is een goede balans gevonden tussen het cultuurhistorisch gebruik van het kasteel als museum en de commerciële exploitatiemogelijkheden. Hoopgevend is verder dat de Rijksdienst voor de Monumentenzorg - adviesorgaan van de staatssecretaris van Cultuur - zich achter het plan geschaard heeft. Ook bij meerdere grote fondsen en sponsoren is bovendien belangstelling om financieel bij te dragen. Het nieuwe kasteel zal de aantrekkingskracht van de Utrechtse Heuvelrug tenslotte aanzienlijk versterken en het sluit goed aan bij de plannen voor het nieuwe nationale park in dit gebied, aldus GS.

Vervolg
Het GS-voorstel wordt op 13 september voor advisering besproken in de statencommissie Zorg, Cultuur en Welzijn.

Laatst gewijzigd op 10/05/2004 02:12:54 PM. Paginabeheer: Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl