Gemeente Leiden

Bijenexcursie Heempark Leiden

De maandelijkse excursie in het Heempark staat op zondag 29 augustus in het teken van bijen en hun drachtplanten. De excursie begint om 14.00 uur; toegang en deelname zijn gratis. Tijdens de excursie wordt een demonstratie honingslingeren gegeven. Daarnaast kunnen bezoekers zelf waskaarsen rollen en zijn er verschillende bijenproducten te koop, zoals zeep, drop, honing en wijn. Het Heempark ligt aan de Oegstgeesterweg (ingang tegenover voetbalvereniging Lugdunum).

De excursie wordt georganiseerd door het IVN, Vereniging voor natuur- en milieueducatie, de afdeling Natuur- en milieueducatie Leiden en de Imkersvereniging Leiden e.o.

Honing maken

Bezoekers worden tijdens de excursie gewezen op de verschillende, vaak nog bloeiende, drachtplanten in het Heempark, zoals kattenstaart en heide. Deze planten worden nog druk bezocht door bijen. Ook komen bezoekers meer te weten over het maken van honing. Bijen halen uit bloemen een zoetstof, de nectar. Maar nectar is nog geen honing. Bovendien is lang niet elke bloem toegankelijk voor bijen. Dat komt meestal door de typische bouw van zo'n bloem waardoor slechts één of enkele soorten bestuivers, zoals hommels of vlinders, toegang tot de bloem hebben. Er komt heel wat bij kijken voordat er een potje honing gemaakt is. Dat kost niet alleen de bijen veel werk, maar ook de imker die de honing uit de raten haalt.

Geschiedenis

Al eeuwenlang wordt de honingbij door de mens als huisdier gehouden. De voornaamste reden is dat dit insect honing verzamelt; eeuwenlang was dit de enige zoetstof die de mens kon bemachtigen. Reeds in de klassieke oudheid hadden bijenproducten koninklijke allure en waren deze producten -toen- voor de gewone mens onbetaalbaar.

Nadere informatie:
Anoesjka Hilbrands, afdeling Communicatie dienst Milieu en Beheer, tel. (071) 516 77 79.


---- --