attachment: persbericht (HTML)

PERSBERICHT

WAVIN MAAKT 22% MEER WINST IN EERSTE HALFJAAR 2004

ZWOLLE, 29 augustus 2004 ­ Wavin, Europa's marktleider op het gebied van kunststof buis- en leidingsystemen, heeft een sterk eerste halfjaar achter de rug. De resultaten in vrijwel alle markten waar het bedrijf actief is, waren in de eerste 6 maanden van 2004 beter dan in dezelfde periode vorig jaar.


* Netto omzet groeide met 9% tot ¤ 504 mln

* Nettowinst nam toe met 22% tot ¤19,3 mln

* Bedrijfsresultaat steeg met 17% naar ¤ 33 mln
* Gemiddeld werkkapitaal is teruggebracht met ¤ 11 mln
* Grondstofprijzen zetten marges onder druk

* Herfinanciering van ¤ 300 mln afgerond

Terugblik op eerste halfjaar 2004
De Europese bouw- en installatiemarkt is voorbij het dieptepunt, maar laat nog geen structureel herstel zien. Grondstofprijzen zijn aanzienlijk gestegen en dat heeft de marges van Wavin onder druk gezet.

Niettemin stelt Philip Houben, CEO van Wavin:
"De cijfers voor het eerste halfjaar zijn bemoedigend gezien de aarzelende bouwmarkt. Vrijwel alle Europese regio's hebben bijgedragen aan onze goede resultaten. Ik ben vooral verheugd over de prestaties van Ekoplastik in Tsjechië dat wij vorig jaar hebben overgenomen. Dit heeft onze positie in Centraal en Oost-Europa alsmede in de bouwsector versterkt. We hebben onlangs twee kleine bedrijven in Italië en Oostenrijk overgenomen waarmee wij ons beter hebben gepositioneerd op het gebied van klimaatbeheersingssystemen. Wavin's gezonde financiële conditie werd bevestigd door het op gunstige voorwaarden afsluiten van een nieuwe financieringsfaciliteit van ¤ 300 miljoen."

Kerncijfers (¤ mln) | Eerste helft 2004 | Eerste helft 2003 | % verandering Omzet 503,7 462,3 9,0%
Bedrijfsresultaat 33,0 28,2 17,0%
Nettowinst 19,3 15,8 22,2%
Bruto Cash Flow 38,2 32,8 16.5%
Werkkapitaal 134,0 145,0 (7,6)%
EBIT/NCE gem. 17,2% 14,8%

Verkopen in heel Europa hebben zich positief ontwikkeld dankzij een milde winter en goede volumegroei in de meeste segmenten. Het totale volume nam toe met 10%. De ontwikkelingen in Centraal en Oost-Europa blijven positief. De activiteiten buiten Europa bleven achter door de sterke Euro.

De omzet nam met 9% toe tot ¤ 504 mln, zonder acquisities was de groei ten opzichte van vorig jaar 4%. Wavin's omzetgroei in het strategisch belangrijke bouwsegment was 24% in het eerste halfjaar. De acquisitie van Ekoplastik droeg positief bij aan de groei in dit segment. Voortdurende focus op "operational excellence" zorgde voor kostenbeheersing en een reductie van het gemiddeld werkkapitaal met ¤ 11 mln.
Het bedrijfsresultaat (EBIT) steeg ten opzichte van dezelfde periode in 2003 met 17% naar ¤ 33 mln. Exclusief acquisities kwam dit op een stijging van 8%.
De nettowinst voor de eerste helft van 2004, inclusief eenmalige kosten voor de herfinanciering, bedroeg ¤ 19,3 mln, een toename van 22% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Vooruitzichten
In de tweede helft van 2004 verwacht Wavin de positieve volumeontwikkeling vast te houden. De stijgende grondstofprijzen zullen de marges echter onder druk blijven zetten daar deze slechts met vertraging aan de markt kunnen worden doorberekend. Wavin verwacht daarom een geringe verbetering van de resultaten ten opzichte van de goede tweede helft van 2003. Over het gehele jaar verwacht het bedrijf, gebaseerd op de huidige inzichten, duidelijk betere resultaten dan het voorgaande jaar.

Bedrijfsprofiel
Wavin, opgericht in 1955, is Europa's marktleider op het gebied van kunststof leidingsystemen. Het bedrijf biedt oplossingen voor water, binnen- en buitenriolering, gas, elektro- en industriële toepassingen. Wavin is met eigen productie- en verkoopfaciliteiten actief in 26 Europese landen. Buiten Europa heeft het bedrijf een netwerk van meer dan 90 agenten, licentiehouders en distributeurs.
Wavin's missie is om "de belangrijkste Europese aanbieder van kunststofleidingsystemen te zijn op het gebied van productassortiment, innovatie, logistieke dienstverlening en geografische spreiding." Teneinde haar klanten te voorzien van producten en diensten met toegevoegde waarde heeft Wavin een eigen R&D centrum en besteedt zij een aanzienlijke hoeveelheid middelen aan de ontwikkeling van nieuwe producten en processen.

Zwolle, 29 augustus 2004
Centrale Directie Wavin B.V.