Politie Friesland

Politieberichten van 28/8 (13.00) t/m 29/8 (13.00)

Fryslân 29-08-2004 - Voor aanvullende informatie over de
politieberichten van politie Fryslân kunt u op werkdagen tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met bureau communicatie via het algemene nummer van de Friese politie, 0900 - 8844.

Burdaard: man gewond
Zaterdag om 13.30 uur was een 49-jarige inwoner van Burdaard achter zijn woning aan de Eewal met reparatiewerkzaamheden bezig aan de bovenverdieping en het dak. Plotseling begaf de gevel het, die op de benen van het slachtoffer viel. De man had nog gevoel in zijn benen, maar eveneens diverse gecompliceerde breuken. In eerste instantie was de politie ter plaats om een goede landingsplaats voor de traumahelikopter af te zetten. Toen besloten werd het slachtoffer per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden te vervoeren, is de ambulance door de politie met spoed begeleid.

Oudeschoot: ongeval met letsel
Zaterdag om 14.25 uur fietste een inwoonster van Heerenveen (leeftijd niet bekend) door de fietstunnel in Oudeschoot op de Schoterlandseweg. Volgens omstanders is de vrouw tegen de stoeprand gefietst, waarna ze begon te slingeren. Hierna is de vrouw op het wegdek gevallen. Door de klap heeft de vrouw vermoedelijk hersenletsel opgelopen. Zij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

A32: diverse verkeersovertredingen
Zaterdag omstreeks 16.00 uur kreeg de politie de melding dat een 55-jarige automobilist uit Berlijn op weg was van Heerenveen naar Leeuwarden. De auto reed op de linkervoorvelg, de linker voorband was volledig verdwenen. Een getuige hield de politie via een gsm op de hoogte. Ook reed deze automobilist met alarmlichten in de buurt van de auto van de Duitser. Ondertussen ontwikkelde zich een file achter de twee wagens. Ter hoogte van het benzinestation Mandelan werd een stopteken gegeven. Dit werd genegeerd. Hierop is de politie naast de Duitse Mercedes gaan rijden. Uiteindelijk stopte de man ter hoogte van hm-paal 67.3. De man blies een P van prima, wel moest hij, na overleg met de officier van justitie, onmiddellijk 200 euro betalen in verband met het gevaarlijk rijgedrag (art. 5 WVW). Ook de kosten van het afslepen van het voertuig waren voor de Duitser. De man had een avond eerder tegen een paal gereden en daardoor was de auto beschadigd. Verder vond hij het wel verantwoord om te rijden.

Drachten: onttrekken aan het ouderlijk gezag
Zaterdag omstreeks 16.20 uur kreeg de politie een melding dat van een woning aan het Voermanspad een auto vertrok, met daarin vermoedelijk een dronken bestuurder. Ook was een kindje van 16 maanden meegenomen. De man is een 42-jarige inwoner van Kootstertille, tevens de vader. De politie is onmiddellijk met diverse eenheden gaan zoeken naar de auto en de twee inzittenden. Ondertussen is de recherche naar de woning van de moeder gegaan. Rond 18.30 uur kwam de melding dat de man het meisje weer thuis had gebracht. De oorzaak van het onttrekken van het meisje aan het ouderlijk gezag ligt in de relationele sfeer. De moeder is vooralsnog niet van plan aangifte doen.

Leeuwarden: gevaarlijke rijder beledigt politie
Zaterdag om 18.05 reed een auto, bestuurd door een 20-jarige inwoner van Leeuwarden, met gierende banden over het Zaailand. Het lukte de politie de auto tot stilstand te brengen in de Zuiderstraat. De man kreeg een bekeuring voor zijn rijgedrag, maar vond het eveneens nodig om zich beledigend uit te laten richting de agenten. Hierop is de man aangehouden voor belediging en overgebracht naar het bureau.

Langweer: ongeval op schip
Zaterdag omstreeks 15.10 uur is een 45-jarige man uit Heiloo gewond geraakt op een schip in de Janessloot. Het slachtoffer bleek een giek van een skûtsje tegen zijn hoofd gekregen te hebben. De man is gewond overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek

Appelscha: forse schade na aanrijding
Een 35-jarige man uit Assen heeft zaterdag omstreeks 17.45 uur forse schade veroorzaakt op een parkeerplaats aan de Boerestreek. De Assenaar wilde zijn gehuurde trike parkeren, gaf teveel gas en raakte de controle over zijn voertuig kwijt. Hij probeerde, overigens zonder de rem te kunnen vinden, een rij geparkeerde motorfietsen te ontwijken. Helaas zonder succes. Hij reed 5 motorfietsen omver, reed vervolgens over een hek en bloembakken en kwam, tot stilstand tegen de gevel van een restaurant. De trike en vier motorfietsen raakten zodanig beschadigd, dat ze afgevoerd moesten worden.

Beetgum: aanrijding met letsel
Zaterdag omstreeks 20.00 uur vond op de Langhusterwei een aanrijding plaats met een personenauto. De 46-jarige bestuurder uit Beetgum stopte aan de linkerzijde van de weg om achter uit een inrit in te rijden. Zijn 10-jarige dochter zat naast hem. De bestuurder keek naar links en reed achteruit. Halverwege keek hij weer naar rechts en zag dat zijn dochter kennelijk was uitgestapt; ze zat niet meer naast hem. De man stapte uit en zag dat ze onder het rechtervoorwiel lag. Het meisje raakte zwaar gewond. Ze is onder begeleiding van politiemotoren met een ambulance overgebracht naar het MCL-zuid. Even later is ze overgebracht naar het Academisch Ziekenhuis in Groningen. Haar toestand is stabiel en waarschijnlijk de eerste dagen nog kritiek.

Leeuwarden: aanhoudingen na mishandeling
Zondag omstreeks 01.35 uur zijn op het Zuidvliet twee mannen uit Leeuwarden van 30 en 42 jaar aangehouden. Kort daarvoor had een andere inwoner van Leeuwarden melding gedaan dat hij door deze twee mannen op het Zuidvliet geslagen was. Toen de politie ter plaatse kwam werd de aangever direct verbaal bedreigd door de 40-jarige verdachte. Beide verdachten zijn aangehouden. De 30-jarige kon later die nacht na verhoor weer in vrijheid worden gesteld. De andere verdachte is voor nader onderzoek in gesloten.

Sneek: aanhoudingen na belediging en geweld tegen de politie Zondag omstreeks 01.40 uur zijn een 22-jarige man uit Leeuwarden en een 34-jarige man uit Sneek aangehouden op de Nauwe Noorderhorne. De Leeuwarder had kort daarvoor een politieman op grove wijze beledigd. Bij zijn aanhouding verzette hij zich. De 34-jarige bemoeide zich met de aanhoudingen en wilde ondanks diverse vorderingen niet vertrekken. Ook hij werd aangehouden. Beide verdachten werden voor nader onderzoek ingesloten. De Leeuwarder verzette zich aan het bureau opnieuw hevig. Hij beledigde opnieuw op grove een agente en bedreigde haar met de dood. Ook probeerde hij tot tweemaal toe een kopstoot te geven aan een politieman. Daarvan was éénmaal raak, gelukkig zonder letsel. Tegen de Sneker zal proces-verbaal opgemaakt worden ter zake het niet voldoen aan een bevel en het belemmeren van de politie. Tegen de Leeuwarder wordt proces-verbaal opgemaakt ter zake smaad, verzet tegen zijn aanhouding, poging tot zware mishandeling, bedreiging en belediging.

Fryslân: rijden onder invloed
De volgende bestuurders zijn betrapt op het rijden onder invloed (achtereenvolgens tijd en plaats van controle, de verdachte, uitslag ademanalyse, uren rijverbod, eventuele bijzonderheden):
Zaterdag 21.20 uur, Ureterpvallaat te Drachten, 29-jarige bestuurder van een personenauto met aanhangwagen uit Drachten, 655 ug/l, 7 uren, rijbewijs ingevorderd en er wordt proces-verbaal opgemaakt voor het rijden met de aanhanger zonder rijbewijs;
Zaterdag 23.45 uur, Zuidwalweg te Harlingen, 26-jarige bestuurder van een personenauto uit Kampen, 425 ug/l, 4 uren;
Zondag 01.05 uur, De Gaest te Kubaard, 19-jarige bestuurder van een personenauto uit Kubaard, 255 ug/l, 1 uur;
Zondag 00.25 uur, Leeuwarderweg te Wergea, 32-jarige bestuurder van een bromfiets uit Wergea, 465 ug/l, 4 uren;
Zondag 00.30 uur, De Ruyterweg te Leeuwarden, 16-jarige bestuurder van een bromfiets uit Leeuwarden, 310 ug/l, 2 uren, verdachte was onderuitgegaan en tegen een fietser aangereden;
Zondag 01.20 uur, Jousterweg te Oudehaske, 21-jarige bestuurder van een personenauto uit Sintjohannesga, 425 ug/l, rijverbod van vier uur; Zondag 01.50 uur, Oudebildtdijk te Sint Annaparochie, 25-jarige bestuurder van een personenauto uit Sexbierum, 525 ug/l, 5 uren; Zondag 02.10 uur, Moezel te Drachten, 21-jarige bestuurder van een bromfiets uit Drachten, 275 ug/l, 1 uur;
Zondag 03.05 uur, Lutinelaan te Vlieland, 23-jarige bestuurder van een personenauto uit Vlieland, 360 ug/l, 3 uren;
Zondag om 04.45 uur, Flieterpsterdyk te Reitsum, 24-jarige automobilist uit Ferwerderadiel, blies 590 ug/l goed voor een rijverbod van zes uur. Ook het rijbewijs van de verdachte is ingevorderd.
Naast de rijverboden en invorderingen wordt tegen deze bestuurders proces-verbaal ter zake het rijden onder invloed opgemaakt.

Grou: ongeval met drank in het spel
Zondag om 02.55 uur zag de politie een 20-jarige bromfietser uit Warten enkele malen met hoge snelheid rijden over het Halbertsmaplein. De politie probeerde de man te stoppen, maar dit was niet mogelijk. Bij een derde ritje over het plein verloor de man de macht over het stuur en reed tegen enkele geparkeerde autos aan. Hierop gooide de man zijn helm weg en ging er vandoor, achtervolgd door de politie. Deze kon de verdachte aanhouden op de Zuiderkade. De man blies op het bureau 840 ug/l, goed voor een rijverbod van 10 uur. Hij krijgt proces-verbaal voor het rijden onder invloed, het verlaten plaats na ongeval en het niet voldoen aan bevel of vordering.

Heerenveen: aanhouding na bedreiging met mes
De politie heeft zondag omstreeks 03.35 uur op het Geerts Willigenplein een 39-jarige man uit Heerenveen aangehouden op verdenking van bedreiging. Kort daarvoor had op de Kerkstraat een vechtpartij plaats gevonden. De verdachte was door één van hen, een 15-jarig familielid, eveneens uit Heerenveen, gebeld, waarna de verdachte ook ter plaatse verscheen. De politie was inmiddels ook gearriveerd en suste de zaak. De verdachte vertrok, maar
buiten het zicht van de politie kreeg hij toch ruzie met één van de knapen, een 22-jarige man uit Terband. De verdachte sloeg hem op het hoofd en trok een mes. Hierop is de verdachte ter plaatse aangehouden. Op zijn aanwijzing werd het mes gevonden in de bosjes. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Dokkum: vier aanhoudingen na spoor van vernielingen
De politie heeft zondagochtend omstreeks 03.00 uur vier jongens, respectievelijk 17 jaar oud uit Raard, 15 en 17 jaar uit Rinsumageest en 16 jaar uit Bornwird, aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. De knapen hadden zaterdagnacht een spoor van vernielingen achtergelaten. Op het Schoenmakersperk werd een schutting kapot getrapt en werd tegen garagedeuren geslagen en geschopt. Op het Achterom werd de bumper van een auto beschadigd. Op het Westerbolwerk werd door de knaap uit Bornwird een levende egel in het water geschopt en op de kop geslagen met een stuk hout van de eerder vernielde schutting. Aan het Baantjebolwerk werd een fiets omver getrapt, vier feestpoppen vernield en bloemen van versierde autos gerukt. Op de Lyceumweg werd een masker van een pop getrokken en ook op de Birdaarderstraatweg worden poppen beschadigd. Op de Rondweg-West werden lampen uit de feestverlichting gedraaid en kapot gegooid. Op de Betterwird tenslotte proberen ze een verkeersbord mee te nemen, maar op dat moment worden ze betrapt door de politie. Die was ze op het spoor gekomen op aanwijzing van getuigen. De minderjarige knapen zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Lemmer: twee aanhoudingen na diefstal auto
Zaterdag omstreeks 02.00 uur kreeg de politie een melding van een containerbrand in de buurt van de Straatweg/Melkweg. Terwijl de brandweer de brand bluste, viel het oog van de politie op een geparkeerde auto, met voor- en achterop twee verschillende kentekenplaten. Gezien werd dat er een persoon vandoor ging. De persoon werd niet aangetroffen, ook niet na de inzet van een politiehond. In de auto werd een jas aangetroffen met pasjes, een gaspistool en een gsm. Hieruit kwam naar voren dat een 47-jarige inwoner van Lemmer waarschijnlijk de verdachte was. Uiteindelijk konden twee mannen op de Vissersburen worden aangehouden. Dit betreft de 47-jarige Lemster en een 20-jarige inwoner van Balk. De laatste bekende de auto te hebben gestolen. Beide personen zijn verdacht van het stelen van de auto, een overtreding van de Wet Wapens en Munitie en ook van Opiumwet. Het voertuig wordt onderzocht door de technische recherche. Waarschijnlijk is er geen relatie tussen de containerbrand en de diefstal van de auto.