Ingezonden persbericht PERSBERICHT

Jonge Democraten: Plan Rutte mist doel volledig

Persoonsgebonden budget leidt wel tot effectief studeren

De Jonge Democraten, de jongerenorganisatie gelieerd aan D66, heeft met verbijstering kennis genomen van de plannen van staatssecretaris Rutte om studenten die lang over hun studie doen te beboeten met een torenhoog collegegeld dat kan oplopen tot 6500 euro. Volgens de Jonge Democraten benadeelt het plan de gemotiveerde student en wordt het probleem, een inefficiënt en fraudegevoelig bekostigingssysteem, totaal niet opgelost. De Jonge Democraten pleiten voor een vraaggestuurd systeem met een persoonsgebonden budget voor studenten. Zij hebben de D66-fractie in de Tweede Kamer opgeroepen hiertoe een wetsvoorstel in te dienen.

Landelijk Voorzitter Jan Paternotte van de Jonge Democraten: "Een student kan vertraging oplopen door hele legitieme en zelfs gewenste oorzaken als een extra jaar buitenlandstage, een uitgebreider vakkenpakket of bestuurswerk. Lang studeren wordt pas een probleem als het betekent dat er een groter beroep op de beperkte financiële middelen van het hoger onderwijs wordt gedaan."

Al in het najaar van 2003 hebben de Jonge Democraten een voorstel gelanceerd om meer te doen met dezelfde middelen. Een persoonsgebonden budget draagt bij aan een betere besteding van de onderwijsgelden, en is bovendien fraudebestendiger dan het huidige systeem. ,,Studenten krijgen een aantal credits, die besteden zij per vak en daarmee betalen ze alleen meer als ze voor een vak niet hebben gewerkt en dus ook meer gaan kosten,'' aldus Ton Monasso, coördinator onderwijs van de Jonge Democraten.

Paternotte: ,,Het is wel ontzettend jammer dat ook deze staatssecretaris de oplossing alleen maar ziet in het ontmoedigen van de student om meer te doen dan in de collegebanken te zitten. Iemand die zelf pas op zijn 25e afstudeerde zou beter moeten weten.''