Gemeente Apeldoorn

Praktijkproef biometrie reisdocumenten in Apeldoorn

Inwoners van Apeldoorn kunnen in de periode van 30 augustus 2004 tot en met 21 februari 2005 bij het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart vrijwillig deelnemen aan de praktijkproef biometrie. Naast Apeldoorn doen aan de proef mee Almere, Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Utrecht. In totaal gaat het om 15.000 deelnemers, waarvan Apeldoorn er de komende maanden zon 2.500 voor haar rekening neemt. Verwacht wordt dat dit aantal in een half jaar wordt bereikt. Deelname is vrijwillig en levert een korting op van 10 korting op een nieuw reisdocument. Omdat per 1 januari volgend jaar de identiteitsplicht in ons land wordt ingevoerd voor iedereen van 14 jaar en ouder is dit een goed moment voor deze jongeren om een paspoort of identiteitskaart aan te vragen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties overweegt biometrie te introduceren in het paspoort en de identiteitskaart. Biometrische kenmerken zijn unieke, persoonsgebonden eigenschappen die deel uitmaken van een reisdocument. Bij de praktijkproef zal een opname gemaakt worden van het gezicht en twee vingers van de persoon die het document aanvraagt. Dit om in te kunnen schatten welke consequenties eventuele invoering van deze biometrische kenmerken in de praktijk heeft en om te kijken of het toevoegen van deze eigenschappen fraude en misbruik van reisdocumenten helpt te voorkomen.

Door opname van biometrie kan ook worden voldaan aan de verscherpte toelatingseisen in de Verenigde Staten en aan de eisen die de Europese Unie wil gaan stellen aan paspoorten na de recente terroristische aanslagen.

De kenmerken van de aanvrager van het document worden verwerkt in een zogenaamd testdocument. Bij het afhalen van het nieuwe paspoort of identiteitskaart wordt opnieuw een actuele opname van het gezicht en de twee vingers gemaakt. Deze actuele opname wordt vergeleken met de opname die verwerkt is in het biometrisch testdocument die bij de aanvraag is gemaakt. Verder dienen de deelnemers nog mee te doen aan een zogenaamde grenscontrole (wereldverificatie) waarbij de actuele gegevens worden vergeleken met de opgeslagen gegevens in het testdocument. De privacy wordt voor iedereen uitermate gewaarborgd. Na evaluatie van de proef door het ministerie worden de testdocumenten vernietigd.

Al enige tijd stuurt de gemeente Apeldoorn aan mensen van wie het reisdocument verloopt een brief waarin geattendeerd wordt op vernieuwing. In de brieven die vanaf eind juli bij de vernieuwers in de brievenbus zijn gevallen is vermeld, dat men vrijwillig kan meedoen aan de praktijkproef biometrie. In deze brief wordt ook een folder over de praktijkproef, de voorwaarden en een toestemmingsformulier bijgesloten.

Geïnteresseerden die aan de proef mee willen doen en alvast meer informatie willen kunnen terecht op de webstie van het ministerie www.bprbzk.nl (onderdeel Projecten) of op www.apeldoorn.nl. Vanaf 2 augustus kan via (055) 580 15 27 een afspraak worden gemaakt voor deelname aan de praktijkproef. Een spoedaanvraag kan in het kader van de praktijkproef niet worden gehonoreerd omdat een spoeddocument binnen één werkdag wordt gemaakt en de productie van een testdocument vier dagen duurt.

Voor het laatst bijgewerkt op: 29-jul-2004 11:30