Gemeente Stadskanaal

Persbericht

Stadskanaal, 18 augustus 2004 Nummer: 51

DE RAAD BESPREEKT HET VOORSTEL OM TOT EEN REKENKAMERCOMMISSIE TE KOMEN

Per 2006 moeten de gemeenten volgens de wet een rekenkamerfunctie hebben. Dit kan door middel van een Rekenkamer conform de wet of door middel van een Rekenkamercommissie conform een gemeentelijke verordening.

Het voorstel in de vergadering van de raad op 30 augustus 2004 is, dat de gemeente Stadskanaal komt tot een Rekenkamercommissie. Dit betekent, dat de raad een verordening gaat vaststellen. In 2003 heeft de raad al jaarlijks geld beschikbaar gesteld voor een rekenkamerfunctie, te weten ¬ 70.000 per jaar. Dit is ongeveer ¬ 2 per inwoner. Dit is meer dan elders. Hiermee geeft de raad aan dat zij veel waarde hecht aan rekenkameronderzoek.

Voorloper

Het is niet helemaal nieuw voor de gemeente Stadskanaal, een rekenkamer. Al eerder deed een tijdelijke commissie onderzoek, zoals de rekenkamer dat ook kan doen. De commissie onderzocht de effecten van het beleid op het gebied van bedrijventerreinen. Stadskanaal was één van de eerste gemeenten in Nederland met zon onderzoek. Andere gemeenten die een rekenkamer willen instellen, hebben dan ook belangstelling voor het rapport van deze commissie.

Onafhankelijk

De gemeentelijke rekenkamer is een instrument om te controleren of beleid effectief is. Het is een hulpmiddel voor de gemeenteraad om haar controlerende taak uit te voeren. Het is belangrijk dat de rekenkamer onafhankelijk kan werken ten opzichte van de gemeente maar ook ten opzichte van de gemeenteraad. De onafhankelijkheid wordt gegarandeerd doordat mensen van buiten de gemeente het onderzoek uitvoeren, aldus het voorstel. Ook mag de rekenkamer zelf bepalen waar zij onderzoek naar doet. De raad houdt wel de mogelijkheid om voorstellen voor onderzoek bij deze nieuwe commissie in te dienen.

Samenwerking

De raad wil niet wachten op andere gemeenten om eventueel tot samenwerking te komen. De raad had deze commissie al eerder willen hebben. Dit wil niet zeggen dat het instellen van een eigen commissie daarmee samenwerking wordt uitgesloten. Met andere gemeenten zal ook nagegaan worden hoe ook aan deze samenwerking invulling gestalte kan worden gegeven.

////

Dit persbericht is namens de raad van de Gemeente Stadskanaal.

Voor meer informatie kunt u terecht bij: A. ten Hoeve, raadsgriffier (0599-631620)