Provincie Drenthe

Groot onderhoud N381
Aansluiting bij Zweeloo en N34 gestremd

Assen, 23 augustus 2004
Persberichtnummer 04-123

Op maandag 30 augustus starten de wegwerkzaamheden aan nieuwe rotondes bij en op de N381. Bij Zweeloo worden de aansluitingen van de op- en afritten van de N381 op de N854 (Dalen-Zweeloo) vervangen door rotondes. Tegelijkertijd worden de op- en afritten verlengd. Ook bij de aansluiting N34 N381 komen rotondes.
Tijdens de werkzaamheden zijn de op- en afritten op beide plekken afgesloten en wordt het verkeer omgeleid. De omleidingen bij Zweeloo en de N34 duren tot en met 5 november 2004.

Met het aanleggen van rotondes en het verlengen van de op- en afritten wil de Provincie Drenthe de verkeersveiligheid en doorstroming bevorderen. Hoewel ongevallen nooit zijn uit te sluiten, blijkt de ernst van het letsel op rotondes door de lagere snelheden in de meeste gevallen sterk lager dan bij een normale kruising. Ook de doorstroming van het verkeer heeft baat bij deze oplossing omdat door de lagere snelheden het invoegen soepeler verloopt.

Op- en afritten
Bij Zweeloo worden de op- en afritten van de N381 ongeveer 25 meter langer. Door deze ingreep krijgen weggebruikers, vooral het vrachtverkeer, meer ruimte om op snelheid te komen bij het invoegen. Doorgaand verkeer op de N381 ondervindt geen hinder van de werkzaamheden aan de op- en afritten.

Fietspad
Bij de aanleg van de rotondes wordt ook de fietsverbinding tussen Wezup/Schoonoord en Zweeloo aangepast. In plaats van twee fietspaden, aan weerszijden van de weg, komt er nu één breder fietspad. Voor een groot deel van het fietsverkeer betekent dit dat er minder oversteken zullen zijn. Voor de wegbeheerder heeft het voordelen in beheer en onderhoud.

Voorlichting
Sinds de start van de wegwerkzaamheden in mei 2004 worden gebruikers en omwonenden van de N381 uitgebreid voorgelicht, onder meer via de website www.n381.nl. Inmiddels is de website door bijna 4500 mensen bezocht. Ook voor de gratis verkeersinformatie per e-mail is veel animo. Ruim 200 mensen ontvangen vooraf informatie over de wegwerkzaamheden, wegafsluitingen en omleidingsroutes.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl