Gemeente Zwolle

Krijgt binnenstad haar ´verjongingskuur´?

Vooruit! Dat is de titel van de nieuwsbrief die deze week bij bewoners, instellingen en winkels in de binnenstad op de mat valt. In de nieuwsbrief een greep uit de 'verjongingskuur' die de binnenstad de komende jaren zal ondergaan. Of is het overdreven om het Binnenstadsprogramma 2015 zo te noemen?

Een programma dat Zwolle in de periode tot 2015 acht vernieuwde pleinen en een spannender stadshart met hoogwaardige winkels en horeca moet verschaffen, met heerlijke dwaalroutes en uitnodigende entrees of stadspoorten. Een programma dat het centrum bereikbaar houdt door het parkeren netjes te regelen en haar (historische) kwaliteiten koestert door vernieuwing, onderhoud, beheer en toezicht. Maandag 30 augustus 2004 buigt de gemeenteraad zich over het Ontwikkelingsprogramma Binnenstad 2015. Het is het resultaat van een jaar werken, gesprekken met binnenstadsbetrokkenen, ondernemers en projectontwikkelaars en een Binnenstadsforum in februari. Met dit programma kan Zwolle jaren vooruit met de ontwikkeling van de binnenstad!

Verjonging zonder Botox
Er komt geen chirurgische ingreep aan te pas, zelfs geen Botox. Maar als Zwollenaar gaat u het komend jaar al merken dat het menens is met de ontwikkeling van de binnenstad. Het stadshart zal zich in de periode tot 2015 verjongen en vernieuwen. Tenminste, als de raad maandag 30 augustus het licht op groen zet voor dit ontwikkelingskader dat 18 projecten omvat en een project ´kwaliteitsslag´: vernieuwing, onderhoud, beheer en toezicht. Met dit programma stelt de raad de hoofdlijnen van het ruimtelijke beleid vast en kunnen het huidige en het volgende college met de invulling aan de slag.

De komende twee jaar
De vernieuwing van de binnenstad wordt in drie fases uitgevoerd. In fase 1 tot en met 2006 ondergaan de Grote Markt en de Melkmarkt een complete gedaanteverandering. De Grote Markt wordt hét stadsplein van Zwolle, onder andere door meer mogelijkheden voor de horeca en nieuwe bestrating en verlichting. De Melkmarkt, nu nog een lelijk eendje, verandert straks in een zwaan, onder andere door nieuwe gebouwen en winkels op de plek van de bankenlocatie en herinrichting van de straat. Ook Parkeergarage Diezerpoort wordt aangepakt en grondig opgeknapt.
Projecten die de loopverbindingen van de Diezerstraat met het Eiland en met het Maagjesbolwerk verbeteren, krijgen voorrang. Zoals de Korte Smeden en het plein Achter de Broeren die in de komende twee jaar opgeknapt worden. Want dat draagt er ook aan bij dat het winkelgebied in Zwolle méér wordt dan alleen één langgerekte winkelstraat.

Op drie fronten
Er wordt steeds op drie fronten gewerkt. Ten eerste de (her)inrichting tot herkenbare en verzorgde pleinen, routes en stadsentrees. In de tweede plaats wordt gewerkt aan een bereikbare binnenstad door het autoluw maken van het centrum en het creëren van voldoende parkeermogelijkheden voor auto en fiets. Ten derde krijgt het kwaliteitsbehoud van de binnenstad continu de aandacht door vernieuwing en onderhoud van gebouwen, straten en verlichting, en door beheer en toezicht.

Nieuwsbrief
In de nieuwsbrief die de binnenstadsbewoners in de week van 23 augustus in de bus krijgen, staat in vogelvlucht wat het programma voor de Zwollenaar betekent in de komende jaren. Ook staat erin hoe de inwoners en winkeliers geïnformeerd worden als de schop ergens de grond ingaat. Het binnenstadsprogramma zelf ligt ter inzage in het gemeentelijk informatiecentrum aan het Grote Kerkplein. Hier kunt u ook gratis de nieuwsbrief afhalen. Wilt u ze direct hebben? Surf dan naar www.binnenstadzwolle2015.nl voor een gratis download.


---