Gemeente Utrecht

Campagne tegen vandalisme aan gemeentegebouwen

'Vandalisme aan scholen en sportaccommodaties kost Utrecht anderhalf miljoen euro per jaar. Dat is ook uw belastinggeld.'

Op initiatief van wethouders Spekman (sport) en Verhulst (onderwijs) is een campagne gestart om vandalen en hun sociale omgeving erop te wijzen wat hun wangedrag kost. De campagne bestaat uit tv-spots op RTV Utrecht en posters. De campagne is vlak voor de zomervakantie begonnen met enkele tv-spots en wordt vanaf 30 augustus voortgezet. De tv-spots zullen dan opnieuw te zien zijn op RTV Utrecht en er komen posters op verschillende locaties in Utrecht: scholen, sportaccommodaties, kantines, buurthuizen, bibliotheken, stadhuis en wijkbureaus.

Al jarenlang worden sportaccommodaties en onderwijsgebouwen geteisterd door vandalisme. En dan gaat het niet om onschuldig kattenkwaad, maar om kostbare vernielingen die de gemeenschap handen vol geld kosten. Via de campagne worden Utrechters er op gewezen wat vandalisme kost. De jaarlijkse schade aan de sportaccommodaties ligt rond de ¬ 600.000; de schade aan scholen is bijna ¬ 1.000.000.

De kosten zijn dus enorm en ook voor de gebruikers en beheerders van de accommodaties zijn de vernielingen bijzonder vervelend. De campagne moet bijdragen aan de bewustwording bij de vernielzuchtige jongeren en hun ouders. Daarnaast richt de campagne zich ook op alle andere burgers. Utrechters die zien dat er iets vernield wordt, worden opgeroepen dat te melden, want het is zonde van al het belastinggeld dat ermee gemoeid is. Gecombineerd met toezicht en preventie wil de gemeente dit soort vernieling de kop indrukken. De campagne is bedoeld om hiertoe een aanzet geven.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bestuurscommunicatie, Sylvia Borgman 030 - 286 10 55 of Hans Scholten, 030 286 10 15.

Utrecht, 25 augustus 2004.