Ingezonden persbericht


PERSBERICHT afdeling Amsterdam
Koninklijk Horeca Nederland

Amsterdamse politiek steunt horeca in strijd tegen regels

AMSTERDAM, 25 augustus 2004 - De lastendruk van wet- en regelgeving wordt voor horecaondernemers steeds zwaarder. De afdeling Amsterdam van Koninklijk Horeca Nederland heeft Anne Lize van der Stoel, voorzitter van het stadsdeel Binnenstad, daar regelmatig op gewezen. Het kabinet wil de lastendruk met 25% verminderen, maar voor de horeca blijkt dat niet haalbaar. Op maandag 30 augustus wil Van der Stoel, samen met horecaondernemers, minister Gerrit Zalm hier op aanspreken.

Al jarenlang maakt Koninklijk Horeca Nederland zich landelijk en lokaal druk over de enorme last die op de ondernemersschouders ligt aan regelgeving. De opeenstapeling van Europese, landelijke en lokale lasten maakt het horecaondernemers steeds moeilijker. Daar waar de overheid zich dienstbaar zou moeten opstellen, heeft zij zich in de afgelopen decennia ingedekt in voorschrift op voorschrift. Gerrit Zalm, als minister van Financiën en vice-premier, heeft meerdere malen aangegeven de absurde regelgeving in te willen dammen. De minister kan daarnaast precies uitrekenen wat onnodige regelgeving het bedrijfsleven jaarlijks kost en is in staat bij zijn collega-ministers aan te dringen op aanpassingen.

De horeca maakt essentieel deel uit van de economie. In Amsterdam dient de bedrijfstak te worden gekoesterd, omdat ze bijzonder veel bijdraagt aan werkgelegenheid en gastvrijheid biedt aan miljoenen bezoekers. "De voorzitter van stadsdeel Binnenstad, Anne Lize van der Stoel hoort onze verhalen al jaren aan," vertelt Huub Verweij, voorzitter van de afdeling Amsterdam van Koninklijk Horeca Nederland. "op naar Gerrit Zalm, reageerde ze enige tijd geleden. Dus gaan we volgende week maandag naar Den Haag om de minister hierover aan te spreken. Van der Stoel beseft heel goed dat veel van de regelgeving juist lokaal geregeld is. Ze heeft ons toegezegd hier graag samen met de rijksoverheid uit te willen komen en alleen uitvoerbare regelgeving te handhaven."

Koninklijk Horeca Nederland streeft vooral naar één loket inzake regelgeving. Nú weet het ene departement niet van de ander wat de regels zijn. De afdeling Amsterdam heeft vorig jaar zelf kunnen constateren, dat minister Hoogervorst veel tegenstrijdigheden in wet- en regelgeving van zijn departement nog nooit had opgemerkt. Tijd om daarin verandering aan te brengen en wel snel.


---

Noot voor de redactie -