Gemeente Haarlem


26 augustus 2004
Publieksdienst

222/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


De cursus "Kiezen voor Straks" gaat weer van start


Alleenstaande ouders bereiden zich voor op werk en scholing


Op maandag 30 augustus om 9.30 uur organiseert het Nova College in samenwerking met de afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid een informatiebijeenkomst over de inhoud van de cursus "Kiezen voor Straks". Deze oriëntatiecursus voor alleenstaande ouders richt zich op voorbereiding naar werk en scholing. Op
6 september a.s. gaat de cursus van start waarbij de cursisten tien weken lang twee keer per week les krijgen.

Voor wie
De cursus is bedoeld voor alleenstaande ouders die een bijstandsuitkering ontvangen of werkloos zijn maar geen uitkering ontvangen. Ook hebben zij geen diploma van de middelbare school . In het kader van de sollicitatieplicht door de invoering van de wet werk en bijstand wordt samen met de cursist een trajectplan opgesteld over de wijze van deelname aan scholing en het vinden van een geschikte parttime of fulltime baan.

De cursus
Tijdens de cursus komen onderwerpen over opleiding, stage en werk aan bod, en het leren lezen van advertenties, schrijven van sollicitatiebrieven, studievaardigheden etc. Ook is er de mogelijkheid aanvullende vakken, zoals Rekenen/Wiskunde, Engels en Computerles te kiezen. Daarnaast leren de cursisten zelf te ontdekken wat hun kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt zijn. Ook krijgen deelnemers informatie over de regelingen rond de verplichting om te werken. Mocht kinderopvang voor jonge kinderen een belemmering zijn om deel te nemen aan de cursus, dan kan de gemeente daarin bemiddelen. In ieder geval wordt rekening gehouden met de schooltijden.

De cursus "Kiezen voor Straks" duurt tien weken en start op 6 september 2004. De lessen zijn op maandag- en woensdagochtend. Voor mensen die zich aanmelden via de afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid is deelname gratis. Anderen betalen
E 40,-- incl. administratiekosten.

Belangstellenden zijn van harte welkom tijdens de informatiebijeenkomst op maandagochtend 30 augustus om 9.30 uur bij het Nova College aan de Nassaulaan 37 te Haarlem, telefoon (023) 531 95 53.


Reïntegratie naar de arbeidsmarkt

Gemeente Haarlem vindt het belangrijk om langdurige werkloosheid te voorkomen. Daarom worden er diverse voorzieningen voor reïntegratie naar de arbeidsmarkt ingezet om met name nieuwe mensen in de bijstand en jongeren aan een baan te helpen. Voorbeelden van voorzieningen zijn reïntegratietrajecten, leerwerktrajecten, scholing en sociale activering. Het gaat om de kortste weg naar werk. Voor specifieke doelgroepen zoals alleenstaande ouders, 57,5 plussers, WAO'ers en dak- en thuislozen, is een specifieke aanpak bedacht. Sommige doelgroepen zullen daarvoor actief door de gemeente benaderd worden. Het is dan ook de verwachting dat er goede resultaten geboekt worden. Daarnaast zal ook van de recente samenwerkingsovereenkomsten met het UWV en het CWI een positief effect uitgaan voor wat betreft de uitstroom naar werk.


Daphne Sijmonsbergen, communicatieadviseur
023-5114209
dsijmonsbergen@haarlem.nl

---- --